banner-image

Virtuelna baza gazdinstava i proizvoda

Lokalna samouprava u opštini Topola kod Kragujevca najavljuje da će ove zime pokrenuti aplikaciju koja bi podstakla konkurentnost poljoprivrednika i povećala poverenje prodavaca i kupaca. U narednih mesec dana trebalo bi da bude poznato rešenje za svojevrsnu virtuelnu berzu poljoprivrednih proizvoda. Aplikacija će biti na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

Gazdinstvo će imati svoj identifikacioni broj, zatim mapiranje da se vidi gde se domaćinstvo nalazi, koje saobraćajnice vode do njega, koju robu imaju i po kojoj ceni se nudi.
– Aplikacija će ponudu automatski prevoditi u evro i rublje. Nadam se da će to podstaći konkurenciju, izbeći će se dogovori i „karteli“. Ovo radimo kako bismo delom rešili problem reeksporta. Problem je što je 10, ponekad čak i do 20 odsto voća iz reeksporta, odnosno voća iz Evropske unije prepakovanog i izvezenog u Rusiju. To ćemo na ovaj način pokušati da sprečimo, kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Kako navodi Jovanović, za izvoz je posle ove sezone namenjeno 40.000 tona voća iz Topole. Takođe, ističe da fitosanitarni inspektori iz Ruske Federacije kontrolišu sve opštine koje su najveći izvoznici voća na ovo tržište, a među njima i Topolu.

Izvor:Poljoprivrednik