banner-image

Savetodavci uče kako da budu bolji servis poljoprivrednicima

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, juče je u Banji Koviljači svečano otvorio 10. seminar savetodavaca Poljoprivredne savetodavne službe AP Vojvodine.Radojević je istakao značaj ovakvih stručnih skupova, jer se na konkretnim primerima, kroz predstavljanje dobre prakse i razmenu znanja i iskustava, ukazuje na mogućnosti i domete koje ova služba pokazuje kada se radi o razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Radojević je posebno ukazao na značaj uloge Prognozno izveštajne službe zaštite bilja AP Vojvodine (PIS APV), čiji je cilj da unapredi i značajno poboljša kvalitet poljoprivrednih proizvoda. On je učesnike seminara podsetio da se uz primenu rezultata do kojih ova služba dolazi, poljoprivrednim proizvođačima obezbeđuje maksimalni efekat zaštite njihovih useva uz puno poštovanje ekoloških principa.

„Na teritoriji Vojvodine imamo 12 poljoprivrednih stanica i jednu enološku. Polovinom 2017. godine, programom rada ovih stručnih poljoprivrednih službi, i rebalansom budžeta, uveli smo potpuno nov koncept u njihov rad, čime je omogućena potpuna koordinacija u funkcionisanju poljoprivrednih savetodavaca i Prognozno izveštajne službe. Cilj je bio da diseminacija podataka bude adekvatna i informacija završi kod krajnjih korisnika – poljoprivrednika“, objasnio je Radojević.

On je naglasio da je izmenjen i sam način finansiranja, koji je sada vezan za budžetsku godinu. Izdvajaju se i veća sredstva za rad PIS, jer blagovremene informacije o pojavi bolesti i štetočina do kojih ova služba dolazi, a koje zahvaljujući savetodavcima bivaju prosleđene poljoprivrednicima, jeste nešto na čemu valja insistirati i zbog čega je Sekretarijat promenio dosadašnji koncept funkcionisanja poljoprivrednih savetodavaca i PIS.