banner-image

Učenici u akciji prikupljanja važnih poljoprivrednih podataka

Sutra će u srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi „Stevan Petrović -Brile“ u Rumi, biti predstavljene aktivnosti u sklopu međunarodnog projekta „LandSense“ . Član projektnog tima LandSense iz Srbije, Vladimir Mrkajić objašnjava da je reč o projektu koji se realizuje u okviru evropskog Istraživačkog i inovativnog programa H2020. Jedan od glavnih ciljeva projekta je demonstracija koncepta „građanske opservatorije“ u sektoru poljoprivrede.

„Ovaj koncept podrazumeva uključivanje „običnih“ građana u procese monitorninga životne sredine i aktivnosti prikupljanja podataka o promenama zemljišta, a zatim korišćenje prikupljenih podataka od strane naučno-istraživačkih institucija. U našoj zemlji, projektne aktivnosti sprovodi kompanija InoSens iz Novog Sada, koja je razvila platformu CropSupport, a koju čine veb i mobilna aplikacija. Ova digitalna i besplatna platforma pruža podršku poljoprivrednicima i ostalim zainteresovanim građanima prilikom prikupljanja podataka o korišćenju zemljišta i zemljišnog pokrivača.

Naime, putem korišćenja svojih pametnih telefona i veb aplikacije, građani sakupljaju informacije o vrsti proizvodnje na datom zemljištu i specifiraju naziv useva koji se gaji.

Za uslugu prikupljanja podataka, korisnici dobijaju putem CropSupport veb platforme korisne podatke o svom zemljištu – vremensku prognozu za mikrolokaciju date parcele kao i obrađene satelitske snimke koji sadrže informacije o eventualnom stresu useva usled izloženosti štetočinama, biljnim bolestima, nedostatku vode ili hranljivih elemenata u zemljištu“, objašnjava član projektnog tima LandSense iz Srbije, Vladimir Mrkajić.

U okviru radionice učenici poljoprivredne škole imaće priliku da se obuče kako da koriste platforme CropSupport, budući da će oni u narednom periodu aktivno prikupljati podatke o poljoprivrednom zemljištu u okviru svojih nastavnih aktivnosti ili na svojim porodičnim imanjima. U junu mesecu naredne godine, učenicima koji su aktivno učestvovali u prikupljanju podataka biće uručeni sertifikati, dok je za najaktivnije učenike predviđena i odgovarajuća nagrada.

Izvor:RTV