banner-image

Bespovratna sredstva zadrugama

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je ugovore  o dodeli  bespovratnih sredstava Vlade Srbije zadrugama ~ime  naše zadrugarstvo, kako je rečeno, kreće krupnim koracima napred.Krkobabić je, na potpisivanju osam ugovora u Palati Srbija, istakao da komisiju za dodelu sredstava zadrugarima čine najeminentniji stručnjaci koji su pažljivo birani, sa predsednikom Odbora za selo SANU Draganom Škorićem na čelu. 

Važnije od finansijskih podsticaja jeste to što je duh zadrugarstva probuđen, desilo se ono što je malo ko očekivao, a to je da su u nekoliko proteklih meseci u Srbiji osnovane čak 182 zadruge, naveo je on.

Ministar je naglasio da je u planu da sredstva koja država izdvaja za ovu namenu budu veća, ali i da sami zadrugari ubuduće učestvuju nekim sredstvima kako bi i njihov doprinos i angažman u ovom poslu bio značajniji. 

Sredstva se dodeljuju u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu. Akademik Dragan Škorić čestitao je prisutnima, izrazivši želju da ih u što skorije vreme vidi kao jake robne proizvodne zadruge, kojima će se Srbija ponositi, ali i da na kraju čitavog projekta „500 zadruga u 500 sela“ Srbija postane sasvim drugačija, razvijenija i obrazovanija, dodavši da bez znanja nema ni progresa.

Ugovore su potpisale zadruge „Svrljižanka“ iz Svrljiga, „Lužničko pile“ iz Babušnice, „Poljanica trend“ iz Vranja, „Stara pojata“ iz Dimitrovgrada, „Grin milk“ iz Vladičinog Hana, „Blačka blace“ iz Blaca, „Zelena zvezda“ iz Leskovca i „Med i voće“ iz Vlasotinca, zajedno sa predsednicima opština kojima ova mesta pripadaju. 

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je zadruga iz njegove opštine dobila deo sredstava, i istakao da je lokalna samouprava Pčinjskog okruga spremna da u svakom smislu snažno podrži inicijativu za osnaživanje seoskih proizvođača i za ostanak mladih na selu. 

Direktor zadruge „Svrljižanka“ iz Svrljiga Dragica Ristić izrazila je zahvalnost Vladi Srbije, ministru Krkobabiću i lokalnoj samoupravi na tome što su prepoznali problem juga, dodavši da im predstoji još mnogo truda i rada, ali da će, sa velikim zadovoljstvom, imati proizvod iz svoje sredine kojim se ponose i na kojem mogu da zarade. Ova zadruga, koja postoji četiri godine, dobijena sredstva uložiće u postrojenje za toplu preradu voća, destileriju i poljoprivrednu mehanizaciju.

Direktor novoosnovane zadruge „Lužničko pile“ iz Babušnice Bratislav Živković rekao je da će ovaj podsticaj osnažiti male proizvođače u udruživanju i zajedničkom nastupu na tržištu. Ova zadruga će se baviti uzgojem i preradom živinskog mesa, a sredstva dobijena iz programa uložiće u klanicu, naveo je Živković.