banner-image

Nagrađeni proizvođači najkvalitetnijeg meda

Danas su u Novom Sadu u Udruženju zanatlija dodeljena priznanja  najboljim učesnicima međunarodnog konkursa za ocenu kvaliteta meda. Na konkurs je pristiglo oko 50 uzoraka iz naše zemlje, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije koji su ocenjivani prema vrsti pa su nagrade dodeljene za najbolji livadski, bagremov, suncokretov, kestenov, lipov,  suncokretov med, kao i medljikovac. Konkurs je organizovao Inovativni klaster „Panonska pčela“, a ocenu kvaliteta pristiglih uzoraka radila je stručna komisija na čijem čelu je bio prof. dr Miroslav Ćirković,  direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“. Osim laboratorijske analize, ovom prilikom radila se i senzorska, tako da je konačna ocena sadržala oba ova parametra kvaliteta. Važnost ocene kvaliteta ogleda se u tome što je veliki broj proizvođača dobio potvrdu da ima proizvod visokog kvaliteta i to može da bude svojevrsna preporuka potrošačima gde da nabave ovu važnu  namirnicu.

– Na konkurs je pristiglo više od 50 uzoraka, a samo tri su diskvalifikovana, i to ne zbog nekih ozbiljnih propusta već zbog grešaka koje su  pčelari napravili prilikom dekristalizacije. Ostali med je bio vrhunskog kvaliteta i najmani broj poena koji je dobio uzorak bio je 17,99 dok je velika većina imala više od 20, pa čak i maksimalnih 25 bodova, rekao je Hadži Zoran Jovanović predsednik UO Klastera „Panonska pčela“ i napomenuo da je to veliki uspeh, jer na sličnim manifestacijama u EU čak trećina meda bude neodgovarajućeg kvaliteta i ne ocenjuje se.

Med je ocenjivan upravo prema pravilima EU, odnosno senzorika je rađena bodovanjem na osnovu parametara kao što su izgled, boja, miris, ukus, tekstura i slično.

– Komisija je uglavnom bila jedinstvena u svojoj oceni uzoraka. U njima nije bilo antibiotika, pesticida, što je laboratorijskim ispitivanjima potvrđeno. Važno je što je urađena senzorska analiza, jer je ona pravi pokazatelj da li med odgovara onome što piše na deklaraciji, a njome se ocenjuju svi parametri značajni za kupce. Iz tog razloga bitno je da ocenjivači budu dobro obučeni i iskusni, rekao je predsednik komisije prof. dr Miroslav Ćirković, koji je naglasio da članovi komisije imaju višedecenijsko iskustvo kada je u pitanju ocena kvaliteta meda i drugih namirnica.

Za apsolutnog šampiona grupe livadski med proglašena je pčelarka iz Makedonije Irena Gareska, dok je ovu titulu u kategoriji  meda od bagrema odneo Aleksandar Stevanović. Najbolji med od suncokreta i i titulu apsolutnog šampiona u ovoj kategoriji osvojio je Petar Olah.

Izvor:Poljoprivrednik