banner-image

Malinari prete blokadom puteva

Nakon hitnog sastanka Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije održanog u Prijepolju doneta je odluka da se zatraži prijem kod premijerke Vlade Srbije Ane Brnabić radi rešavanja problema nastalih zbog niske otkupne cene maline. Naime, proizvođači smatraju da su izigrani od strane države i da nije ispunjeno obećanje ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića dato krajem jula ove godine da će, kako navode malinari, Komisija za zaštitu konkurentnosti posredovati u razgovoru između hladnjačara i proizvođača radi postizanja veće konačne cene maline u odnosu na otkupnu akontnu cenu po kojoj su proizvođači dali ovogodišnji rod hladnjačarima.

Malinari upozoravaju da je krajnji rok za održavanje sastanka sa premijerkom 29. novembar i da ukoliko se do tada ne sastanu sa Anom Brnabić slede blokade saobraćajnica u svim gradovima zapadne Srbije.

– Usled neuspelih pregovara sa Ministarstvom poljoprivrede i neispunjenjem preuzetih obećanja datih u saopštenju ministarstva 1 avgusta tekuće godine, Udruženja poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije primorana su da svoju borbu za cenu radikalizuju u vidu obaveštavanja zemalja uvoznica maline i predočavanje dokaza o malverzacijama počinjenih od strane izvoznika. Udruženja će takođe u narednom periodu izvršiti blokade na teritoriji zapadne Srbije. Ministarstvo poljoprivrede je obavešteno o ovim koracima i od njih je zatraženo da obezbede sastanak sa premijerkom i nadležnim ministrima radi rešavanja ovog, za nas gorućeg problema. Rok za sastanak je 29 novembar. U slučaju neodržavanja sastanka udruzenja će izaći na ulice i krenuti u blokade sa poljoprivrednim proizvođačima – kazao je nakon sastanka održanog u Prijepolju Petar Stakić predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice.

Sastatanku Upravnog odbora poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije prisustvovali su članovi udruženja iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Užica, Ivanjice i Arilja.

Izvor:PP Media