banner-image

Evropska unija odobrila glifosat na još pet godina

Evropska unija odobrila je produžavanje dozvole za korišćenje supstance glifosat za uništavanje korova na pet godina, prenose mediji.

Zemlje članice EU prihvatile su u ponedeljak predlog Evropske komisije i kvalifikovanom većinom produžile su na još pet godina dozvolu za upotrebu ovog kontroverznog herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Za odluku je glasalo 18 zemalja članica, devet je bilo protiv, a jedna suzdržana, objavila je Komisija.

Komisija je sazvala Žalbeni odbor nakon što se 9. novembra na sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu (Paff), koji čine predstavnici zemalja članica, nije postigla kvalifikovana većina za njen predlog da se dozvola za glifosat produži za još pet godina.

Komisija je najpre predlagala da se dozvola za upotrebu, koja ističe 15. decembra ove godine, produži na 10 godina. Nakon što je uvidela da neće dobiti podršku za taj predlog, Komisija je smanjila predlog na pet godina.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njena Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), objavila je u martu 2015. da je herbicid glifosat „verovatno kancerogen“. Nakon toga, Evropska agencija za sigurnost hrane donela je suprotan zaključak, tvrdeći da nema dokaza kojim se mogu povezati glifosat i rak kod ljudi.

Glifosat je hemijski spoj kojem su glavne komponente nekoliko herbicida širokog spektra, a u upotrebi je više od 40 godina.

Aktivisti za zaštitu okoline nadali su se zabrani upotrebe glifosata, koji je jedan od sastojaka popularnog herbicida „Raundap“, koji proizvodi kompanija „Monsanto“.

Komentarišući odluku Unije, komesar EU za zdravlje i bezbednost u ishrani Vitenis Andriukaitis izjavio je da „uz volju svih, može da se podeli i prihvati kolektivna odgovornost u donošenju odluka“.