banner-image

Mrka kapa za poljoprivredu u 2018. godini

Povećanjem agrarnog budžeta za 2018. godinu na 40,8 milijarde dinara, kako najavljuje ministar Branislav Nedimović, i dalje se neće dostići zakonski minimum za poljoprivredu  jer je najavljeni iznos 10 milijardi dinara manji od od pet odsto nacionalnog budžeta, ukazuju u udruženju „Pančevački ratari“. Dodaju da to u najmanju ruku zbunjuje poljoprivrednike, jer je agrarni budžet u 2017. godini iznosio 43,778 milijardi dinara.

-Ministar poljoprivrede se prošle godine javno hvalio da je agrarni budžet povećan za 3,2 milijarde dinara, odnosno 8,11 odsto, što je takođe bilo manje od zakonskih pet odsto budžeta Srbije. Sa druge strane, ministar finansija Dušan Vujović je već postavio limite za potrošnju po ministarstvima, gde Ministarstvu poljoprivrede pripada najviše 40,19 milijardi dinara. Kakav god bio agrarni budžet za 2018. godinu, biće značajno manji (oko 10 milijardi dinara) od zakonskog minimuma i sasvim sigurno nedovoljan jer je i ovogodišnji agrarni budžet u iznosu od 43,778 milijardi dinara potrošen već u septembru i ,,kraći’’ je za oko pet milijardi dinara koliko nedostaje za isplatu subvencija i regresa poljoprivrednicima – navodi se u saopštenju udruženja koje je potpisao predsednik Jovan Negovan.

Uz objašnjenje da će, ako nedostatak para ne bude nadoknađen rebalansom budžeta za 2017, obaveze za isplatu zaostalih subvencija iz ove godine biti prebačene u 2018, dodaje se da će na taj način agrarni budžet za iduću godinu biti umanjen za zaostalu isplatu subvencija iz 2017, to jest za oko pet milijardi dinara.

-Da li je ovome doprinela ekspresno uvedena ,,traktorizacija’’ ili nepoštovanje zakonskog minimuma od pet odsto budžeta Republike Srbije nije sasvim jasno, ali je potpuno jasno da sredstava za agrar nema dovoljno. Aktuelni ministar finansija nije naklonjen poljoprivrednicima kao ni ceo državni vrh, pa poljoprvirednici ne mogu očekivati nikakve pozitivne mere u 2018. godini već još više teškoća, zbog katastrofalnih finansijskih posledica, zbog ekstremne suše ove godine, i izostanka državne pomoći – navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da će sve to ratarima biti čista so na ljutu ranu i još više otežati opstanak u ovoj veoma surovoj delatnosti u našim uslovima i pored „fanatične odanosti naših poljoprivrednika“.

-Država ovakvim ponašanjem sasvim otvoreno i ogoljeno iskazuje svoj štetočinski – gotovo neprijateljski odnos prema sopstvenim poljoprivrednicima – ratarima, a istovremeno pruža ,,crveni tepih’’ takozvanim investitorima – strancima koji u sopstvenoj matičnoj zemlji ne poseduju ni jedan hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu. Sve gorenavedeno u ovom saopštenju je realna – katastrofalna situacija u kojoj se nalaze poljoprivrednici – ratari sa nepopravljivim posledicama koje će se manifestovati već u 2018. godini i imaće dugoročan karakter opšte propasti naših poljoprivrednika i naše poljoprivrede. Na kraju ostaje još jedna nedoumica da li nam se sve ovo ,,slučajno’’ dešava ili je to nečija smišljena strategija dugoročnog karaktera daljeg siromašenja naših ratara – pitaju se „Pančevački ratari“.