banner-image

Hurke i kobasice postaju brend bačkog sela Adorjan

Kada se prave i degustriraju hurke i kobasice, najukusniji disnotorski specijaliteti, na festival u bačkom selu Adorjan kod Kanjiže sjati se veliki broj ekipa i gostiju iz vojvođanskih mesta i inostranstva.

 

Za razliku od Kobasicijade u Turiji, gde domaćini uvek povećavaju dužinu kobasice za metar, na takmičenju u Adorjanu je bitno da ukusnih hurki i kobasica bude dovoljno za sve.

Tako je bilo i na sedmom „Festivalu hurke i kobasica“, koji su priredili Mesna zajednica i Kulturno društvo Adorjan, a sve pod dirigentskom palicom Čabe Boršoša, prvog čoveka mesta i vlasnika firme „Kontakt“ koja je jedna od najvećih otkupljivača tovnih svinja na severu Vojvodine za potrebe domaće klanične industrije.

U spravljanju kobasica i hurki takmičilo se 109 ekipa iz Srbije, Mađarske, Rumunije i Slovačke, a u Adorjan je navratilo preko 10.000 posetilaca.

Boršoš naglašava da ova im manifestacija puno znači, jer u selo koje ima oko 1.000 stanovnika za festival dođe deset puta više gostiju i posetilaca.

 

 

– Mnogi dolaze sa strane na takmičenje, da uporede svoje umeće u spravljajnju hurki i kobasica, ili da probaju kakve mi ovde disnotorske specijalitete pravimo. Iz vojvođanskih mesta imamo ekipa od Pančeva, preko Mužlje i Subotice, do Sombora. Za najbolju ekipu glavna nagrada je dvobrazdni plug i neke sitnije nagrade ukupne vrednosti 150.000, a ukupni nagradni fond je oko 600.000 dinara – kaže Boršoš.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domaćini iz Adorjana ne škrtare, nego se uvek potrude da svi posetioci budu ugošćeni. U vreme vreme ručka, i ovog puta, za degustaciju besplatno je podeljeno pečenih 8.500 kobasica i 1.500 hurki u zemičkama. Za okrepljenje i osveženje od jutra do večeri brinuli su i ugostitelji, a dobra je bila ponuda vašarkih, zanatskih, suhomesnatih i drugih proizvoda. Nije manjkalo ni dobrog raspoloženja uz muziku svadbarskih orkestara iz vojvođanskih mesta i večernji nastup estradnih zvezda iz Mađarske.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manifestacija za budućnost

– Bio sam i na prethodnim manifestacijama  u Adorjanu, a čini mi se da Festival hurke i kobasica polako postaje bred Adorjana i kanjiške opštine. U ovom momentu manifestacija ne znači previše u turističkoj ponudi, ali sigurno nosi ogroman potencijal. Treba se opredeliti da li će ovo biti pre svega turistička manifestacija ili za ljude iz okoline koji su zaljubljenici svinjokolja i specijaliteta koji se spravljaju za vreme svinjokolja. Mislim da tu treba naći ravnotežu, ali evidentno je da se iz godine u godinu napreduje u ovom negovanju tradicija svinjokjolja i druženja ljudi dobrog raspoloženja – utisak je predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Otkupne cene pokvarile bi raspoloženje 

Svaka od ekipa hurke i kobasice spravlja po sopstvenom receptu, od sirovina koje za skroman iznos kotizacije obezbeđuju domaćini. Niko odviše nije pominjao poremećaje na tržištu tovljenika i pad otkupne cene. Doduše, bilo je pokušaja domaćina iz Adorjana da razgovor usmeri na tu „vodenicu“, ali predstavnici klaničara iz Šašinaca, Pećinaca i drugih mesta su eskivirali. Da li zbog toga što možda i sami doprinose potresima u oborima stočara, radije su se prepustili užitku degustiranja dobrih zalogaja, ili zato što im je lakše da zažmure pred nevoljama stočara dok jeftinijih tovljenika ima iz uvoza. 

Otkupne cene tovljenika kada padnu su obično slične u Bačkoj i Banatu, ali se recepti za spravljanje disnotorskih specijaliteta razlikuju. Doduše u pitanju su finese, u pogledu sirovina, začina i načina pripreme, a učesnici festivala u Adorjanu bili su jednodušni u oceni da im ovakva opuštanja i druženja prijaju, bez obzira na sve nevolje i neizvesnosti na koje su navikli baveći se poljoprivredom.

Irena Nađ