banner-image

Izmena zakona o GMO vodi Srbiju u STO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je Vlada ispunila još jednu međunarodnu obavezu za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), koja se odnosi na formiranje Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine.

Ljajić je u obraćanju novinarima istakao da je našoj zemlji mesto u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ali nije želeo da precizira vremenski period kada će se to dogoditi jer u našem zakonu još uvek postoji zabrana prometa genetski modifikovane hrane (GMO).

On je ukazao na to da bi se prepreka u vezi sa prometom GMO mogla prevazići kroz promenu zakona, ali i uz uvođenje rigoroznih pravila, naglasivši da postoji ogroman otpor u javnosti u vezi sa ovom hranom.

Prema njegovoj oceni, za Srbiju je velika šteta što nije član STO, budući da je samo 13 država van bilo kakvih pregovora i članstva. Potpredsednik Vlade je, govoreći o formiranju Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, podsetio na to da je do sada približno 60 zemalja na svetu formiralo to telo s ciljem da se na jednom mestu rešavaju problemi u vezi sa uvozom i izvozom robe. To telo, kako je objasnio, čini 12 različitih institucija, od ministarstava, preko inspekcija do carinskih službi. 

Ljajić je izrazio uverenje da će Koordinaciono telo smanjiti logističke troškove u spoljnotrgovinskom prometu, koji sada u regionu iznose 16 odsto BDP-a, dok su u Evrospkoj uniji dvostruko manji.

Takođe, to telo će doprineti i stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora u zemljama Zapadnog Balkana, rekao je on i istovremeno izneo podatke da se za jedan dan zastoja na graničnim prelazima izvozna vrednost robe smanjuje za jedan odsto, dok je kod hrane i poljoprivrednih proizvoda to smanjenje čak sedam odsto. 

Problemi su identifikovani i neke od njih će Srbija rešavati sama, druge sa zemljama u regionu, dok će se problem u vezu sa vancarisnkim barijerama rešavati u okviru CEFTE, EU ili bilateralno, zaključio je potpredsednik Vlade.