banner-image

LSV i Liga paora: Da li će se Vojvodina zbog Tenisa pretvoriti u svinjac

Predsednik Lige paora Vojvodine i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul pozvao je danas ministre poljoprivrede, zaštite životne sredine i privrede u Vladi Srbije da javnosti saopšte punu istinu o uslovima pod kojima dolazi nemačka kompanija Tenis.

„Takođe, pozivamo Pokrajinsku vladu i njene resorne sekretarijate da od svojih koalicionih i partijskih kolega u Vladi Srbije zahtevaju jasne odgovore na niz otvorenih pitanja u vezi sa radom nemačke kompanije Tenis u Vojvodini i na taj način stanu u zaštitu vojvođanskih proizvođača svinjskog mesa, ali i u zaštitu životne sredine i uopšte interesa Vojvodine“, naveo je Šibul u saopštenju.

On je upitao da li je vrednost Tenisove investicije 300 miliona evra, kao što je najavljivano, ili 100 miliona kao što navode pojedini mediji.

„Koliki će, uopšte, kapacitet tih farmi biti, između 700 i 800 hiljada svinja za početak, a vremenom do tri miliona, kao što je najavljivano? Ili znatno manje? Da li je tačno da je Tenis, kojem je pre četiri meseca omogućen zakup 2.544 hektara zemlje na području Kikinde, a pre deset dana, pod istim uslovima, više od 2.400 hektara na području Grada Zrenjanina, čitav posao odložio za dve godine i zašto?“, pitao je Šibul.

Postavio je i pitanja u kojim mestima će se „od Vojvodine i njenih paora uzeti“ još pet hiljada hektara oranica.

„Hoće li, kao i u slučaju Kikinde i Zrenjanina, i tamo sednice na temu davanja zemlje u zakup na 30 godina Tenisu biti po hitnom postupku, da odbornici opozicije ne bi stigli da se pripreme i pobune? I zašto bi se Tenisu zemljište uopšte davalo u dugoročni zakup, dok nije sigurno kada će uopšte početi sa izgradnjom farmi i klanica?“, pitao je Šibul.

On je pitao i na koji način država planira da zaštiti domaće proizvođače, kao i Zašto Tenis ne kupuje tovljenike od domaćih kooperanata, kao što je to slučaj u Danskoj, i tako stimuliše domaće selo i proizvodnju.

„Zašto se Tenisu daje najkvalitetnija zemlja da uzgaja i svinje i hranu za njih i, uopšte, omogućava da sve radi sam? Kakvu će opremu i tehnologiju doneti ? Kako će rešiti pitanje smrada, otpadnih voda i sprečiti zagađivanje zemljišta? Hoće li i to biti kao u Nemačkoj, ili po nekim drugim pravilima? Da li je tačno da će deo zemljišta koristiti za odlaganje stajskog đubriva?“, naveo je Šibul.

Postavio je i pitanje koje će mehanizme država upotrebiti da bi predupredila afere u vezi sa kvalitetom proizvoda, ali i u odnosu prema zaposlenima, kakve je, prema pisanju medija, ova kompanija imala u Nemačkoj.

On je ocenio da bi bilo logično da vlast odgovori na sva navedena pitanja pre nego što Tenisu pokloni zemlju i ugrozi svoje proizvođače.

„Nedopustivo je da se, dok se sa jedne strane gradi ‘Beograd na vodi’, sa druge strane pod velom tajne i krajnje netransparentno poklanja zemlja po Banatu i priprema teren za to da se domaća proizvodnja uništi, a Vojvodina pretvori u svinjac u kojem će proizvođači biti slabo plaćeni nadničari i čistači“, poručio je Miloš Šibul.

(Izvor: Autonomija)