banner-image

Otvorena vrata za izvoz goveđeg mesa u Kinu

Vlada Srbije je na Samitu „16 +1“ u Budimpešti potpisala protokol koji će omogućiti izvoz govođeg mesa u Kinu. Protokol je u ime Srbije potpisao nacionalni koordinator Mehanizma saradnje „16 +1“ Aleksandar Antić.

Reč je o protokolu između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Taj protokol otvara vrata Srbiji za izvoz goveđeg mesa na veliko kinesko tržište.Srpsko meso zadovoljava najviše standarde i to su potvrdile sve inspekcije u Kini.

„Kina je ogromno tržište i za nas je ovaj protokol, kojim su definisani uslovi jedna velika šansa“, ocenio je, u izjavi Tanjugu, ministar Antić.

Istakao je da Srbija ima potpuno uređen sistem u kome sada može da izvozi i goveđe meso u Kinu.

„Možemo da izvezemo sve što možemo da proizvedemo. To je velika šansa za našu poljoprivredu, stočarstvo. Kao država smo stvorili sve preduslove. Sada je na proizvođačima da se pokažu da imaju kapacitete da izađu sa ozbiljnijim količinama na kinesko trzište“, objasnio je on.

Srbija je i ove godine bila dominantna na samitu 16 plus 1 i ponovo je pokazala posvećenost saradnji sa Kinom i celim regionom, izjavio je nacionalni koordinator za Mehanizam saradnje Kine sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope Aleksandar Antić.

„Srbija je i ove godine izdominirala na samitu Kine 16 plus 1. Pored odličnog nastupa premijerke Ane Brnabić i ove godine smo potpisali najveći broj dokumenata. To je posledica činjenice da je Srbija posvećena svom razvoju i da imamo dobre projekte i sposobne ljude“, rekao je Antić.

Izvor:Agencije