banner-image

Cveta nelegalna proizvodnja duvana u Mačvi

Duvan može da se uzgaja samo uz ugovorenu proizvodnju i na tačno utvrđenim površinama. Tako kaže zakon, na koji su izgleda zaboravili mnogi u Mačvi gde su u pet sela opštine Bogatić otkrivena i uništena 32 hektara nelegalnog zasada.

Na crnom tržištu upućeni kažu da je zarada na rezanom duvanu gotovo veća od šverca narkotika. U zajedničkoj akciji ministarstava poljoprivrede, policije i pravde u prvih deset meseci ove godine u mačvanskom kraju zaplenjeno je nelegalnog duvana i cigareta vrednih više od 30 miliona dinara. Snimanje iz vazduha, merenje katarskih parcela i kontrola ugovora nastavlja se i naredne godine.

Sedamdeset ari uništeno, na dva hektara duvan čeka berbu – tako je u avgustu izgledala parcela u selu Uzveće posle inspekcijske kontrole. Merenje njiva nastavljeno je do kraja berbe, a sezona duvana u Mačvi završena je ranije na 25 parcela. Zasade su proizvođači proširivali od 30 ari do četiri hektara. Samo jedan vlasnik nije imao ugovorenu proizvodnju.

„Svi proizvođači su nakon utvrđivanja nepravilnosti sami uništili svoje useve duvana i to mehaničkim putem, tako da fitosanitarna inspekcija nije imala problema da angažuje treće lice“, kaže Miroslav Aleksić, fitosanitarni inspektor.

Da se duvan u Mačvi nelegalno i gaji i prodaje znaju gotovo svi ali su retki oni koji o tome javno govore. Proširivanje zasada pravdaju nižom cenom nego u Vojvodini, lošom godinom, manjim prinosima, kvalitetom i zaradom.

„Radim 12 hektara duvana, proizvodim oko četiri vagona suvog. To što će svaka njiva biti snimana meni i pravim proizvođačima ide u prilog, ja sam protiv crnog tržišta“, kaže Miroslav Mićić iz Belotića.

Njegov zemljak Jovica Josipović nije zadovoljan cenom duvana i ističe da bi bilo dobro kada bi država kroz premije ili regresiranje nafte i đubriva pomogla da se dođe do bolje cene. 

Proizvođači u Mačvi kažu da je prosečna ugovorena cena duvana ove godine bila od 250 do 260 dinara po kilogramu. Na nelegalnom tržištu duvan se u listu otkupljivao od tri do pet evra a rezan prodavao za oko 13 evra. Na crnom tržištu zarada po kilogramu rezanog duvana od 1.000 do 1.500 dinara.

Od početka godine policija je zaplenila gotovo 77 tona duvana u listu i dve i po tone rezanog. Oduzeto je i 11 ručno pravljenih mašina za rezanje takozvanih sečki, pet presa i toliko digitalnih vaga za merenje duvana.

„Pripadnici PU Šabac podneli su  šezdeset jednu krivičnu prijavu protiv 84 lica, kao i 26 prekršajnih. Vrednost oduzete robe veća je od 15 miliona dinara“, kaže Zoran Jevđenić, načelnik Policijske uprave Šabac.

Nelegalni duvan većinom završi van granica Srbije. Neznatne količine su na pijacama – ispod tezgi. Po prekršajnim prijavama kazne za proizvođače su pet do 100.000 dinara, za šverc duvana zakon kaže – zatvor do pet godina i novčana kazna do 800.000.

IZVOR: RTS