banner-image

Agropres nagradio novinare, kompanije, zadrugare…

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS je povodom 13. godina postojanja i rada dodelilo nagrade i priznanja novinarima, predstavnicima udruženja poljoprivrednika i kompanija. Na skupu je učestvovalo oko 150 najznačajnijih predstavnika udruženja poljoprivrednika, kompanija, novinara i institucija.

 

Najbolji su nagrađeni nagradama i priznanjima, a događaju je prisustvovao i državni sekretar Senad Mahmutović, koji je ovom prilikom pozdravio aktivnosti AGROPRESS-a i najavio veće aktivnosti resornog ministarstva u predstojećoj godini.

Uradili smo značajne stvari za mlade poljoprivrednike, a podržaćemo i udruživanje, rekao je Mahmutović i pozvao prisutne da posete Uvac i Sjencu gde će biti njegovi gosti, jer je on iz tog kraja gde se ulaže dosta sredstava u razvoj poljoprivrede i sela. 

 

 

Dobitnici nagrada i priznanja su:

Nikola Mihailović, predsednik ZSS, za afirmaciju zadrugarstva

JP Gradske pijace Beograd – dvm Ivan Sočo direktor, za podršku malim poljoprivrednicima

JTI – za unapređenje proizvodnje duvana u Srbiji

Nenad Đurić, za unapređenje proizvodnje žita

Banca Intesa, za projekat Intesa farmer

Ivana Ilić, Agro TV,  nagrada mladi novinar

Đorđe Simović, Radio Novi Sad, novinar u 2017.

Znanje imanje, Dragana Popov, novinar u 2017.

Milica Lukić, Agrobiznis magazin, nagrada mladi novinar

Radiša Radisavljević, za sveukupan doprinos poljoprivrednoj proizvodnji

PSSS Mladenovac – za najbolju savetodavnu službu

NLB Banka za podsticanje organske proizvodnje kroz projekat NLB Organic

Tanja Jovanović, Kučajna, žena u agrobiznisu

Gospodin Ivan Sočo je efikasnim upravljanjem JP Gradske pijace omogućio bolje uslove rada malim poljoprivrednim proizvođačima. Velike investicije u pijace su značajno doprinele da se vidljivost poljoprivrednih proizvoda kao i kvalitet predstave na naboljem mogućem nivou. Mi smatramo da to što je urađeno u prethodnih godinu dana i više zaista zaslužuje svaku pohvalu, jer novac koji mali poljoprivrednici zarade prodajuci svoju robu na pijacama je izuzetno značajan za očuvanje standarda gazdinstava a i značajan izvor prihoda za porodice. Svakako da su i generalno bolji uslovi rada na pijacama takođe značajni, da ne govorimo o poboljšanju higijenskih uslova i ambijenta. Projekat Noćni market je svakako inicijativa koju treba ovom prilikom pohvaliti.

Predsednik zadružnog saveza Nikola Mihailović, dobitnik priznaja za afirmaciju zadrugarstva je svojim radom unapredio razvoj zadrugarstva u našoj zemlji. Velike investicije u zadruge, udruženje poljoprivrednika i udruženo plasiranje poljoprivrednih proizvoda na tržište donosi veći profit kako pojedincu tako i grupi, zato je važno da stalno ukazujemo na prednosti udruživanja.

JT International a.d. Senta predstavlja prvu i najveću direktnu japansku investiciju u Srbiji, jednu od vodećih proizvođača duvanskih proizvoda u svetu. Velike investicije u ratarsku proizvodnju, odnosno u proizvodnju duvana su značajno doprinele da se plasman ovih proizvoda kao i kvalitet predstave na naboljem mogućem nivou. JTI je na ovom skupu dodelio i vredne nagrade dobitnicima priznanja, pa im se ovoga puta i zahvaljujemo. 

Banca Intesa je jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu u pogledu podrške poljoprivredi. Pojekat „Intesa Farmer“ svake godine odabere najbolje poljoprivredne proizvođače. Najbolji su ne samo po obimu proizvodnje, nego i po tome kako proizvode žito, mleko, meso, voće i povrće. Ovom prilikom, banka u okviru projekta „Intesa Farmer“ nagrađuje najbolje poljoprivrednike vrednim nagradama i studijskim putovanjima na manifestacije u okviru poljoprivrednog sektora. Mi smatramo da to što Banca Intesa ima veliku podršku poljoprivrednim proizvođačima utiče na veće investicije u poljoprvrivredni sektor i lakši put dolaska do novčanih sredstava uz povoljne uslove odobravanja i vraćanja novčanih sredstava. 

Svečanoj dodeli nagrada i priznanja, prisustvovala je i Ambasadorka Indije u Srbiji NJ. E. Narinder Čauhan, koja se ovom prilikom zahvalila na pozivu, kao i na boravku delegacije Ministarstva poljoprivrede u Indiji.

Ovom prilikom, gospođa NJ. E. Narinder Čauhan dodaje da naša zemlja ima veliki potencijal u poljoprivredi, da su naši poljoprivredni proizvodi izuzetnog kvaliteta i da imamo kvalitetan kadar u poljoprivrednom sektoru. Ona je ovom prilikom govorila o mogućnostima saradnje sa Indijom i pozvala sve da posete novogodišnji bazar na kojem učestvuje i Ambasada Indije. Govorivši o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, amasadorka Čauhan je ovom prilikom podsetila da su u Srbiji već prisutne brojne kompanije poput TAFE, WAI WAI, Mahidra i drugih.

Ovaj skup su podržali kompanija JTI i BAMBI. Učesnici skupa su uživali u prasećem mesu domaćinstva Marinković od autohtone sorte Moravka, koji svoje proizvode na tržištu planiraju da plasiraju pod imenom “Crni papak”. Tanja Jovanović iz Kučajne je napravila plazma tortu koju su svi posetioci degustirali i fotografisali, pošto je bila neobičnog oblika i težine oko 30 kg. Ona je tortu pravila dva dana, a nedavno je osvojila i nagradu za naj tortu sajma ETNO HRANA I PIĆE u Beogradu.