banner-image

Ozimi usevi u dobrom stanju uz manju pojavu patogena

Na osnovu izveštaja stručnih službi, na području Republike Srbije posejano je za 20% površina pod strnim žitima više u odnosu na prethodnu godinu te se procenjuje da su ukupne površine oko 600.000 hektara. Usevi se nalaze od faze nicanja do početka bokorenja. Pšenica širom regiona dobro napreduje. Temperature vazduha koje su se penjale do 17°C, uzrokovale su pojačan intenzitet pojave cikada, a na pojedinim lokalitetima je uočena pojava lisnih vaši, kao i početni simptomi mikoznih oboljenja, što  upozorava na oprez tokom predstojećeg proleća. Takođe, jasno se može uočiti populacija korova zimskog aspekta. 

Za sada je važno da usevi uđu što bolje pripremljeni u zimski period, a prihranu treba obaviti tokom februara jer samo usevi u dobrom kondicionom stanju mogu do kraja vegetacije izneti potencijal koji nosi zasejana sorta.  

 Usevi uljane repice na vreme posejani i iznikli dobro napreduju. Na pojedinim lokalitetima registrovani su i prvi simptomi suve truleži, koju prouzrokuje fitopatogena gljiva Phoma lingam (teleomorfni oblik Leptosphaeria maculans). Intenzitet razvoja bolesti na proleće zavisiće od vremenskih uslova tokom zime, a time i pristup suzbijanju. 

Da podsetimo da spore gljive klijaju već na 4 stepena u prisustvu vlage, a infekciju ostvaruju kroz stome. Patogen se prenosi semenom. Gljiva se u zaraženim biljnim ostacima može održati i do 4 godine uz poštovanje gustine setve (optimalno 30-40 biljaka/m2). Takođe, održava se i na korovskim biljkama iz porodice krstašica, te je važna mera i uništavanje korovskih biljaka po obodu parcele. Ukoliko se u toku jeseni ostvari infekcija 35-40% biljaka, preporučuje se fungicidni tretman čim to vremenski uslovi dozvole.

Izvor:Agrosvet