banner-image

Srbija uvozi ribu umesto da je izvozi

Srbija trenutno raspolaže sa svega 8.290 hektara šaranskih ribnjaka iako se riba može proizvoditi na još 200 000 hektara, što jasno pokazuje da su mogućnosti za razvoj ribarstva velike, ali nedovoljno iskorišćene, istaknuto je na Forumu o ribarstvu Srbije koji je održan u Novom Sadu.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS, podsetio je da je u Srbiji prošle godine proizvedeno 6.878 tona  konzumne ribe. Ulov privrednih ribara bio je 581 tonu dok su rekreativni ribolovci  izlovili 1.488 tona ribe.  Ukupna proizvodnja i ulov u 2016. godini dostigli su 8.947  tona od čega su dve trećine proizvodnja ribe u ribnjacima, a trećinu  ulov profesionalnih i rekreativnih  ribara. Ukupan ulov rekreativnih i privrednih ribara u 2016.godini iznosio je  2.069 tona.

Učesnici Foruma koji je održan 27. novembra istakli su da je neophodno urediti tržište  ribe, bolje organizovati proizvođače i unaprediti marketing. Red u ribarstvu se može uvesti tačnom evidencijom proizvodnje,  transporta, prerade i prodaje ribe.

Srbija je prošle godine uvezla 34.918  tona ribe i prerađevina od ribe za 89.2 miliona dolara. Izvezene su 2.853  tone u vrednosti 15.4 miliona dolara. Izvoz ribe i prerađevina od ribe  u 2016. godini bio je tri puta veći u odnosu na 2011. godinu, dok je uvoz smanjen za 12 odsto. Izvoz ribe i prerađevina od ribe  za sedam  meseci 2017. godine povećan je za 12 procenata u odnosu na  isti period godinu ranije i dostigao je 8.851.000  dolara. Uvoz ribe i prerađevina je smanjen  za 15 odsto.

Prerada ribe kod nas je  u usponu, izgrađeni su značajni prerađivački kapaciteti za preradu ribe po najsavremenijim svetskim standardima. Povećana je prerada lososa koji se najviše uvozi iz Norveške. Riblji fileti čine 55 odsto ukupnog izvoza i u odnosu na prethodnu godinu to je povećanje čak 88 odsto. U ukupnom izvozu, konzervisana riba zauzima 20 procenata, a za sedam meseci 2017. godine evidentiran je rast izvoza od 20 odsto. Riba i prerađevine od ribe najviše uvozimo iz Norveške, Tajlanda, Hrvatske, Španije i Vijetnama, a najviše izvozimo u Italiju, BiH, Dansku, Crnu Goru i Fancusku.

U okviru Foruma o ribarstvu Srbije, koji je organizovala  Grupacija za ribarstvo PKS u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Južnobačkog upravnog okruga najavljeno je usvajanje Zakona o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu krajem naredne godine, kao i uskoro  otvaranje Pregovaračkog  poglavlja 13 koje se odnosi na ribarstvo.