banner-image

Francuzi najveći ljubitelji italijanskog sira

Italijanski izvoz sira dostigao je rekord zahvaljujući velikoj tražnji širom sveta. Ono što iznenađuje je da je najveće tržište za italijanski sir Francuska, zemlja koja i sama ima bogatu tradiciju pravljenja sira.

Italija očekuje da u 2017. prvi put izveze više od 400 miliona kilograma parmezana i drugih vrsta sira, navodi udruženje poljoprivrednika Koldireti (Coldiretti). To je za 7% više nego 2016. i takođe rast od 84% u poslednjih deset godina.

Francuska apsorbuje 23% italijanskog izvoza sira a u poslednjih deset godina francuski uvoz italijanskog sira praktično je udvostručen.

U istom periodu je italijanska tražnja kamembera, brija i drugih francuskih sireva stagnirala, što znači da Italija izvozi dva puta više sira u Francusku nego što uveze iz te zemlje, piše portal thelocal.it.

Posle Francuske, među vodećim kupcima italijanskih sireva su Nemačka, koja apsorbuje 14% izvoza, Velika Britanija (10%) i SAD (9%).

Porasle su i prodaje na nova tržišta, gde sir nije tradicionalni deo ishrane, uključujući u Japan (2% italijanskog izvoza) i Kinu (1%).

Najboje se prodaju dva najpoznatija tvrda italijanska sira – Grana padano i parmezan, koji čine 21% italijanskog izvoza sira.

Od 51 sira iz Italije, čija je proizvodnja zaštićena oznakom porekla EU, dobro se prodaje i mocarela. Izvoz mocarele je između 2006. i 2016. više nego udvostručen.

Uspeh sa sirom samo je deo šireg uspeha italijanske industrije hrane i pića. Kompanija Nomizma procenjuje da će Italija u 2017. na izvozu hrane i pića zaraditi više od 40 milijardi evra, ponajviše zahvaljujući siru i vinu.

Izvor: EURACTIV.rs