banner-image

Pokrajina raspisala konkurs za traktore – samo za supermene

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisao je danas konkurs za nabavku traktora koji će biti otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 8. decembra 2017. godine. Ovo je verovatno jedan od najkraćih konkursa ikad objavljenih u Pokrajini jer se vrlo lako može desiti da novac namenjen za nabavku mehanizacije bude potrošen za dan-dva. Ko od poljoprivrednika može da prikupi dokumentaciju za tako složen poziv i da stigne da konkuriše?

Kako se navodi u tekstu konkursa, ukupan iznos koji se dodeljuju  po ovom konkursu je 156.581.928,78 dinara. Bespovratno Pokrajina daje 40 odsto ukupne vrednosti prihvatljivih troškova. Podnosilac prijave najviše može da dobije bespovratno dva miliona dinara – za nabavku pogonske mašine, odnosno traktora, a za priključne mašine najviše 500.000 dinara.

Naravno, kao što je uobičajeno kod ovakvih poziva, poljoprivrednici i pravna lica koja mogu da konkurišu dužna su da prikupe potrvde o registraciji gazdinstva, odnosno firme, o sedištu, o regulisanim poreskim obavezama, eventualnom zakupu zemljišta, avansne račune, izjave… Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava priznavaće se jedino mašine kupljene posle 1. januara ove godine, što mora biti dokumentovano avansnim računom, računima sa specifikacijom opreme, otpremnicama, izvodima iz banke, garantnim listovima, carinskim deklaracijama….

-Nažalost, tako se to radi u našoj državi. Sve se za nekoga obezbedi i nacrta konkurs. Ko može za četiri dana prikupi dokumente? Očigledno je da je to pripremljeno za određene ljude koji su već spremni da apliciraju – kaže za „Agrosmart“ poljoprivrednik Jovan Negovan iz organizacije „Pančevački ratari“.

On napominje da je uobičajena situacija da konkurs traje najmanje 30 dana. Potrebno je najpre da se svi obaveste, a potom da se pripreme. Za neke potvrde poreske uprave čeka se nekoliko dana po podnošenju zahteva, ukazuje on.

-Svako ko pročita konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu razumeće da je namešten za one koji su spremni već za taj poziv – kaže Negovan.

Poljoprivrednik Miroslav Grubanov iz Crepaje, predsednik udruženja „Paori“ pita se odakle su sad te pare nađene.

-Jesu li možda čistili tavan pa našili pare? Razumemo da administracija hoće da potroši pare do kraja godine, kako je planirano budžetom, ali neka ne bude tako ubuduće. Nemojte da vam pređe u naviku da tako pravite konkurse – poručuje Grubanov i dodaje da bi bolje bilo da je taj novac dat za pomoć poljoprivrednicima koji su imali štetu u suši. – To je isti je bezobrazluk kao kada su rešili da otkupe kukuruz po 23 dinara, ali  kada je sve ovršeno. Zapravo su ga kupili od skladištara ne od seljaka. Pa što niste na vreme reagovali? Na svaki način gledaju kako će nas izvarati, kao da smo slepi i ništa ne razumemo. 

Grubanov predlaže nadležnim da do juna ne daju nikakvu pomoć za mehanizaciju već da svu podršku usmere za kreditiranje setve.

-Ako se ne potroše pare za setvu do juna, neka onda raspišu konkurse za mehanizaciju. Važno je da se zaseje, a ratari, naročito banatski, nemaju čime. Svi su krahirali u ovoj teškoj poljoprivrednoj godini i treba im pomoći da peguraju ovaj period i da obave setvu kako treba. I stočari moraju da imaju hranu za stoku, dakle posejati se mora, a niko neće da vidi koliko je situacija u poljoprivredi loša – ukazuje on. 

S. Gluščević