banner-image

Škola za degustatore meda

Srpsko društvo za testiranje i ocenjivanje meda, u saradnji sa Centrom za biologiju pčela Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i pod pokroviteljstvom Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) organizovalo je nedavno Međunarodnu školu za degustatore meda.

Školu je vodio ekspert iz Organizacije „Bee Sources“ iz Bolonje, Italija, Raffaele Dall Olio, koji je član Nacionalnog registra eksperata za senzornu analizu meda u Italiji u saradnji sa ekspertima iz Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda iz Beograda, Srbija.
Kurs je omogućio sticanje znanja o metodama za objektivno ispitivanje i ocenjivanje karakteristika meda.

 Učesnici koji su savladali najmanje 75% gradiva dobili su Sertifikat o pohađanju kursa “Osnove senzorne analize meda 1.0”.

Kurs je organizovan u svrhu unapređivanja znanja iz ove oblasti koja je u prethodnom periodu bila potpuno zapostavljena.

Škola se održala u Institutu za zoologiju Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a cena po polazniku iznosila je 12.000 dinara.

SPOS je na ovu obuku poslao dva predstavnika, Čedomira Mladenovića iz Vranja i Bogdana Mrkića iz Novog Sada, iz dva mesta u kojima SPOS od ove godine organizuje po prvi put pčelarske sajmove, pošto planiramo da u budućnosti organizujemo i takmičenje za ocenjivane meda, kada se budu stekli adekvatni uslovi. 

Izvor:SPOS