banner-image

Zaražena srpska malina zaustavljena na granici

Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane obavestio je našu zemlju da je pošiljka malina iz Srbije, namenjena Mađarskoj i Nemačkoj, zaražena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je prekjuče. Norovirus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAF, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna isnpekcija poslata je na teren da prikupi podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisustvo inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

– To je veliki problem za našu zemlju, jer ovakvi propusti urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline – priča Dejan Radulović, voćar iz Čačka. – Dešava se i da sa tim virusom uvezu malinu, pa je reeksportuju kao našu. Svašta se radi, samo da se sroza i spusti cena našoj malini, koja je najaromatičnija i najkvalitetnija. Kod nas i ne postoje neke službe detaljne kontrole. To mora ozbiljno da se pregleda, a ne površno. Nije ni prvi put da se norovirus pronađe u srpskoj malini. Loše vesti se daleko čuju, pa žig virusa, zbog jednog kamiona, trpe svi.

Prema rečima Radulovića, hladnjačari moraju da znaju čime su maline tretirane i pre nego što su ušle u hladnjaču, mora da budu urađene analize iz bilo kog voćnjaka da je. To može da se desi samo neozbiljnim kućama koje se bave ovim poslovima.

– Treba ispitati što je uopšte kamion sa zaraženim malinama pošao put Evrope – upozorava Radulović. – Policija da ispita da nije neko poturio, jer imamo dobar uvoz malina iz BiH po 1,5 evra, a izvoze po 1,75 evra. Za sledeću godinu apelujemo na voćare, kojima nije malina jedino sredstvo čime hrane porodicu, da malinjake zakose i ne beru ovo voće, jer mora da se sačeka sa hiperprodukcijom koja je nastala poslednjih godina. Sada svi rade malinu, Srbija, BiH, Kosovo, i oni koji se nikad nisu ovim poslom bavili imaju bar jedan malinjak. Uz to, imamo uvoznički lobi, koji dodatno uništava domaće proizvođače. Predviđanja za sledeću godinu su sumorna, jer će cena maline biti od 80 do 100 dinara.

Još krajem septembra na granici u Srbiji zaustavljena je roba, zbog alarma RASAF, jer je u hrani za životinje, koja sadrži GMO, pronađena ešerihija koli.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, njih je RASAF o tome obavestio i pošiljka je zaustavljena na granici. Roba će biti vraćena izvozniku. U našu zemlju, svakako, nijedan proizvod koji sadrži GMO ne može da uđe, pa je i to jedan od razloga što je pošiljka zaustavljena i vraćena.

Izvor.Novosti