banner-image

Za prekogranične projekte Rumunije i Srbije 20 miliona evra

Drugi poziv za projekte Interreg IPA programa za prekograničnu saradnju Rumunija-Srbija je bio zvanično lansiran krajem novembra u Temišvaru. Budžet programa je oko 20 miliona evra, a krajnji rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine.
U okviru ovog poziva, finasiraće se projekti na osnovu 4 prioritetne ose, u oblastima:
– promovisanje zapošljavanja i usluga za inkluzivni rast – 6.737.774 evra;
– zaštita životne sredine i upravljanje rizikom – 9.813.050 de evra,
– održiva mobilnost i pristupačnost – 2.007.553 evra,
– atraktivnost za održivi turizam – 1.717.943 evra.

Finansiranje projekata biće osigurano instrumentima pretpristupne pomoći IPA II (najviše 85%), Nacionalnim doprinosom rumunskog državnog budžeta (13%), sopstvenim doprinosom rumunskih korisnika (najmanje 2%) i/ili srpskih korisnika (najmanje 15%)

Dostava projekata će se obaviti iskljućivo elekronskim putem, pristupanjem portalu e-MS: http://ems-rors.mdrap.ro
Vodič podnosioca zahteva može se pronaći na web stranici programa: www.romania-serbia.net.
Interreg IPA program za prekograničnu saradnju Rumunija-Srbija nastavlja finansiranje projekata za prekograničnu saradnju u rumunsko-srpskoj pograničnoj oblasti za programski period 2014-2020, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), uz podršku Evropske unije i vlada dveju država.

Ukupni budžet programa je 88.124.999 evra, od kojih 74.906.248 evra predstavlja nepovratno finasiranje iz fondova Evropske unije.

Prihvatljiva oblast obuhvata županja Timiš, Karaš Severin i Mehedinci (iz Ruminija) i okruzi Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (iz Srbije).
Rumunija ispunjava ulogu Upravljačkog tela (preko Ministarstva regionalnog razvoja, javne uprave i evropskih fondova), Nacionalni Autoritet je osnivan u okviru Ministarstva za evropske integracije Srbije, a Zajednički Sekretarijat je organizaovan u Temišvaru, u okviru Regionalne Kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar. Revizorski rad na nivou programa je realizovan od strane Revizorskog Autoriteta je pripao Računskom suda Rumunije, a zadatke sertifikacije će obavljati Upravljačko telo.

Potencijalni korisnici, kao i svi oni koji su zainteresovani za rumunsko-srpsku prekograničnu saradnju, u okviru Interreg IPA programa za prekograničnu saradnju Rumunija-Srbija mogu dobiti više informacija pristupom sekciji 2014-2020 u okviru sajtova: www.brct-timisoara.ro și www.romania-serbia.net.