banner-image

Složenim zadrugama do pola miliona evra iz budžeta

Voćarstvo je svetla tačka naše poljoprivrede i pokretač njenog razvoja ali njegovog napretka nema bez udruživanja i uvođenja savremenih tehnologija u proizvodnju. Ovo je izjavio ministar bez portfelja u republičkoj Vladi Milan Krkobabić obraćajući se učesnicima  tradicionalnog 14. savetovanja voćara koje je održano u Novom Sadu. Krkobabić, koji je zadužen za projekat 500 zadruga u isto toliko sela izjavio je da je ove godine osnovano 182 zadruge, među kojima je upravo mnogo onih koje se bave voćarskom proizvodnjom.

Cilj je, kako je izjavio da se podstiču  upravo intenzivne proizvodnje i udruživanje s ciljem da se od malih proizvođača naprave robni koji će biti konkurentni na tržištu.

Najavio je da će u budžetu za narednu godinu biti izdvojeno sedam miliona evra za podsticanje osnivanja novih zadruga, ali i unapređenja rada postojećih. Oni koji se budu odlučili da osnuju zadrugu mogu da očekuju 50.000 bespovratnih budžetskih sredstava, dok zadruge koje već postoje mogu da konkurišu za čak 100.000 evra.

Novina je to što će se ubuduće podsticati osnivanje složenih zadruga koje će povezivati više specijalizovanih i baviće se naučnoistraživačkim radom, ispitivanjem tržišta, kontrolom kvaliteta. Ove zadruge čiji je cilj podizanje konkurentnosti domaće proizvodnje i izvoz proizvoda višeg stepena prerade moći će da računaju na čak pola miliona budžetskih sredstava.

Krkobabić je izjavio da bi desetak ovakvih složenih zadruga u potpunosti i trajno rešilo problem koji imaju malinari.

S.Kuprešanin