banner-image

Uslov za IPARD u voćarstvu – dva hektara borovnice, pet jabuke…

Kako bi poljoprivrednici na vreme bili upoznati sa mogućnostima korišćenja sredstava Evropske unije u oblasti poljoprivrede, u Ivanjici je 8. decembra predstavljen IPARD 2 program (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014-2020). Prezentaciju su organizovali opština Ivanjica i Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo (PSSS).

Na prezentaciji je učestvovalo više od 100 poljoprivrednih proizvođača iz Ivanjice, a predavač je bila savetodavac za agroekonomiju u PSSS-u, Zorica Zdravković.

S obzirom na to da će sredstva IPARD-a uskoro biti dostupna poljoprivrednicima iz cele Srbije nakon objavljivanja konkursa krajem ove godine, prezentacija je bila dobra prilika da se svi zainteresovani upoznaju sa pravilima i zahtevima ovog programa, kako bi mogli da se blagovremeno pripreme za njegovo korišćenje.

Kroz IPARD 2 program biće dostupno oko 175 miliona evra bespovratne pomoći, a sredstva će pokrivati u proseku od 50% do 70% potrebnih sredstava za projekte u vrednosti od 5.000 do 2.000.000 eura, zavisno od svrhe.

Bespovratna sredstva ovog programa će se dodeljivati za traktore, proizvodnju, preradu i plasman mleka, mesa, voća i povrća, organsku proizvodnju, kao i ruralni turizam.

Ono što je međutim bilo obeshrabrujuće za individualne poljoprivredne proizvođače sa ovog područja je činjenica da ako u sektoru voća žele pozamašne subvencije, u posedu i proizvodnji moraju imati bar 2 hektara pod jagodastim voćem, u koje spadaju malina i kupina kao dominantni proizvodi. Slični otežavajući uslovi važe i za nabavku traktora i proizvodnju mesa i mleka.

Suština je da evropski fondovi postaju dostupni našim poljoprivrednicima. Ministarstvo poljoprivrede je donelo dva pravilnika koji su stupili na snagu u septembru. Jedan se tiče investicija u fizičku imovinu gazdinstava, a drugi investicija u preradu mesa mleka, voća i povrća. Prvi javni poziv se očekuje krajem decembra a odnosiće se na nabavku traktora kaže za InfoLIGU Zorica Zdravković.

Ona naglašava da za svaku meru koju je država usvojila, postoje opšti i specifični kriterijumi o tome ko i na koji način može aplicirati za sredstva iz IPARD Programa.

Za ulaganja u fizičku imovinu gazdinstva, zahteve mogu podneti fizička lica, preduzetnici, pravna lica i zemljoradničke zadruge. Na osnovu pravilnika za preradu, zahteve ne mogu podnositi fizička lica. Zemljište na kojem se gradi objekat ili obavlja proizvodnja mora biti u vlasništvu ili u zakupu od najmanje deset godina. Moraju biti izmirena sva javna dugovanja, na lokalnom i republičkom nivou, a potrebno je dostaviti i podatke o stručnoj spremi. Ako je ona u domenu poljoprivrede ili veterine omogućuje veću prohodnost. Kriterijuma ima još mnogo ali su ovo neki osnovni koji moraju biti ispunjeni da bi se uopšte apliciralo za bespovratna sredstva – navodi Zdravković.

Na konstataciju da će veoma mali broj fizičkih lica moći da zatraže ova sredstva jer su površine pod recimo jagodastim voćem u najvećem broju slučajeva daleko ispod dva hektara potrebne površine, Zdravkovićeva kaže da to jeste ozbiljna prepreka.

Jedan od opštih osnovnih uslova jeste da potencijalni korisnik odnosno podnosilac zahteva ima minimum 2 hektara ali pod jagodičastim voćem, ili 5 hektara pod ostalim, jabučastim, koštičavim ili nekim drugim voćem. Moj savet takvim proizvođačima je da se ukrupne formiranjem udruženja ili zadruga, jer će tako moći da ispoštuju uslove.

U Evropskoj uniji recimo to je slučaj sa gotovo 98 odsto proizvođača koji su deo raznih takozvanih kooperativa. Ono što potencijalni korisnici trebaju znati jeste da ovaj program ipak nije namenjen malim ali ni velikim proizvođačima, već onim relativno većim – zaključuje Zorica Zdravković.

Glavni cilj IPARD 2 programa je unapređenje poljoprivrednog sektora uz pomoć konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Infoliga