banner-image

Odžaci ulažu u unapređenje poljoprivrede

„Jesmo u žitnici i ulaganja u poljoprivredu jesu značajna, ali nedovoljna. Radimo na ruralnom razvoju i za to smo pohvaljeni. Od Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu poljoprivrednici su dobili subvencije u iznosu od 19 miliona dinara, a Opština je iz budžeta izdvojila 20 miliona“, ističe predsednica Opštine Odžaci Latinka Vasiljković. 

Odžaci nastoje da pomognu ratarima i ulaganjem u protivgradnu zaštitu, koja je prethodnih godina bila zapostavljena.

„U toku je konkurs kojim smo opredelili 1,5 miliona dinara i tražićemo još milion za 68 protivgradnih raketa visokog i srednjeg dometa. Lokalna samouprava ulaže i u uređenje atarskih puteva. Radi se na edukaciji poljoprivrednika vezano za IPARD projekte, na kojima ćemo svakako učestvovat“, kaže Vasiljković.

Državnog poljoprivrednog zemljišta za izdavanje u zakup ovde ima daleko manje nego u ostalim opštinama. Reč je o 3700 hektara, od čega su 1200 hektara pašnjaci. Opština Odžaci od zakupa poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini ostvarila je prihod veći od 20 miliona dinara.

„Malo kasnimo sa programom izdavanja državnog zemljišta i u toku je uvođenje u posed stočara, a licitacija tek treba da se održi. Imali smo tehničkih problema sa dve zadruge, njihov problem nije rešen, i zato kasnimo sa izradom godišnjeg programa. Ove godine je bilo 115 zahteva stočara za zakup. Nikad više na toliko malo zemlje“, kaže Vasiljković.

Na području opštine deluju veoma uspešne zadruge, a prošle nedelje je zadruga „Agro-Dunav” iz Karavukova dobila sredstva za finansiranje u iznosu od 12,5 miliona dinara za obnovu osnovnog stada junadi od ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milana Krkobabića.

„Imamo odličnu zadrugu i u Gračacu, kao i u Odžacima. Imamo jake zadruge, koje sve imaju dugu tradiciju i uspešno posluju“, kaže Vasiljković.

Izvor:Dnevnik