banner-image

Bespovratno do 20.000 evra za zelenu privredu

Resursna efikasnost je jedan od ključnih elementa neophodnih za kreiranje zelene privrede koja privredni rast vidi u harmoniji sa društvom i životnom sredinom. Resursna efikasnost se odnosi na efikasno i održivo korišćenje prirodnih resursa (npr. energije, materijala i vode) kroz čitav životni ciklus (od ekstrakcije, preko distribucije, transformacije i potrošnje, pa sve do odlaganja otpada) uz minimalan uticaj na životnu sredinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji kako bi pospešila proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeća (MSP) u oblasti zelenih tehnologija i resursne efikasnosti i ujedno poboljšala njihovu saradnju sa istraživačko-razvojnim organizacijama (IRO). Saradnja sa IRO će omogućiti MSP da smanje uticaj na životnu sredinu i povećaju svoju konkurentnost.

Zeleni inovacioni vaučeri su bespovratna sredstva vrednosti do €20.000 namenjena malim i srednjim preduzećima za pokrivanje do 90 procenata troškova istraživanja i razvoja novih proizvoda, usluga i procesa, ili inovativnog unapređenja postojećih, u cilju efikasnijeg korišćenja resursa i brže tranzicije prema zelenoj privredi.

Program zelenih inovacionih vaučera finansira austrijski DRIVE (Delivering Resource Efficiency InVEstments) program a implementaciju podržava Centralno-evropska inicijativa(CEI).

Sve o uslovima dobijanja zelenih inovacionih vaučera može se pogledati ovde.