banner-image

Siguran otkup i premije spasavaju proizvođače mleka

Porodici Dejanović su najgori problemi nakon izbeglištva iz Hrvatske prošli. Stočarsku proizvodnju ovo domaćinstvo počelo je 1995. godine. Tada nisu imali kuću, objekat za stoku, zemlju, već samo jednu kravu.

Nakon dve decenije, ističu da su upravo od stoke kupili kuću i obrađuju skoro 50 hektara zemlje, a sve što im nedostaje je novi objekat za životinje. 

Pre dvadeset godina počeli su od nule, sa jednim grlom, a danas imaju 40 mlečnih krava. Kada se podvuče finansijska crta, Dejanovići iz Kljajićeva kažu da su ipak uspeli, budući da su kao izbeglice iz Hrvatske došli u Srbiju bez igde ičega. Ne žale se na državne subvencije, ali kažu da bi premije na mleko mogle biti i veće.

Sa plasmanom nemaju problema, jer sa „Imlekom“ imaju ugovoren siguran otkup poslednjih godina i redovnu mesečnu isplatu.

„Subvencije nas jedino izvlače kada je predajemo više mleka. Zato smo i hteli da imamo više stoke, kako bi subvencije bile veće. Mi nismo od onih što su prosipali mleko, uvek su nam mleko redovno otkupljivali i nisu rekli da neće platiti ili da mleko ne valja“, kaže Rade Dejanović, stočar.

„Zadovoljni smo onim što imamo, ali na subvencije se ne možemo žaliti, jer je to jedini gotov dinar koji dobijamo i sa tim novcem možemo nešto da uradimo“, kaže Milka Dejanović.

Međutim, zbog kredita za kupovinu zemlje i poljoprivredne mehanizacije ipak nisu uspeli da izgrade savremenu farmu, pa se uzgoj stoke i proizvodnja mleka odvija u improvizovanoj štali. Milka godinama radi sa ručnom muzilicom, a dogodine se nadaju da će osposobiti električnu, te da će posao biti olakšan.

„Zadovoljni smo koliko smo postigli, jer nismo imali ništa, a ipak smo napredovali. Pre više od dvadeset godina bili smo u jako lošoj situaciji, preživeli smo izbeglištvo, rat, pa bombardovanje, novca nije bilo“, kaže Milka Dejanović, a Mile Dejanović dodaje: „Škola mi je najvažnija sada, ali pomažem i roditeljima. Kada porastem baviću se stočarstvom“.

Porodica Dejanović iz Kljajićeva dnevno dobija oko 500 litara mleka i jedni su od najjačih stočara u selu. Međutim, farma je prilično skromna, ali Dejanovići se nadaju da će uz određene subvencije za nekoliko godina ovde nići objekat po evropskim standardima.

Izvor:RTV