banner-image

Agrana i dalje merka Srbiju jer je bez GMO

Šef austrijske Agrana grupacije Johan Marihart izjavio je u Beču da taj koncern, čiji je godišnji obrt 2,6 milijardi evra, ima ambicije da ulaže u Srbiju.

On je, na skupu posvećenom prezentaciji ekonomskih potencijala Vojvodine, rekao da Agrana vidi velike potencijale u šećeru, skrobu i voću.

„Imamo veliko interesovanje jer je srpska poljoprivreda visoko konkurentna. Pozicionirana je na tržištu sveta, a ujedno je bez genetski modifikovanih proizvoda“, objasnio je Marihart, a prenele su domaće agencije.

On je ukazao i da je važno što Srbija ima pristup tržištima EU, Rusije, kao i drugim velikim zemljama. 

Veliki potencijal za investicije vidi u proizvodnji skroba i bioetanola. 

Marihart je ukazao da su preduslovi za ulaganje, koji već većom merom postoje, politička stabilnost, predvidivost, ali i dobri ekonomski podaci, koje je stvorila vlada Srbije. 

„Mi ne ulažemo negde zbog niskih plata, pa se kasnije selimo na druge destinacije, već dolazimo sa velikim investicijama da bi dugoročno ostali“, podvukao je on strategiju ulaganja Agrane.

Podsetimo, pre par meseci Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je austrijska kompanija Agrana, jedna od najvećih prerađivačkih kompanija voća, žitarica i krompira u EU, veoma zainteresovana da investira oko 60 miliona evra u Srbiji u prehrambenu industriju.  

Po saznanjima Agrosmarta, reč je o investiciji u skrobaru.

Austrijska kompanija, naime, želi u Srbiji da izgradi novu fabriku za preradu 250.000 tona kukuruza u skrob. Lokacija, prema našim saznanjima još uvek nije određena, ali biće u Vojvodini. Sve u svemu, Austrijanci ne odustaju od namere da investiraju u ovu vrstu prerade jer na srpskom tržištu vide potencijal za nju. Očekuje se da bi takva investicija imala pozitivan uticaj i na cenu kukuruza za naše ratare, a povećala bi i interes za veću setvu ove kulture.

Srbija, kao veliki proizvođač kukuruza, ima dve skrobare ali ne rade punim kapacitetom. Investicija u ovu vrstu prerade značila bi pomak u nastojanju da proizvodnju kukuruza dignemo na veći stepen prerade i da svetu ne prodajemo samo sirovinu već proizvode od žutog zrna koji donose bolju zaradu.

Ranije je, podsetimo, bilo reči i o tome da će Agrana ulagati i u proizvodnju bioetanola u Srbiji, kada to gorivo počne da se korisiti na srpskom tržištu.

Inače, austrijska kompanija prisutna je na našem tržištu. Lane joj je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila preuzmanje srpskog Sunoka, u vlasništvu Miodraga Kostića.

Agrosmart