banner-image

Paori pozivaju na bal u Kikindi, 15. decembra

Dragi prijatelji,

Ponovo je došao decembar, vreme kada su poljoprivrednici uveliko završili jesenju setvu i oranje tačnije pripremu zemlje za sadnju prolećnih kultura. Sada imaju priliku da odmore i sublimiraju urađeno. Vi, naši dugogodišnji prijatelji, partneri ste i nama i našim poljoprivrednicima tokom čitave godine, a kako je ovo jedino doba kada ratari, stočari, voćari, vinogradari imaju malo vremena, pravo je vreme da se obnove uspešna partnerstva i da se čuje reč stručnjaka.

 Ipak, i naši vredni poljoprivrednici imaju pravo na to da se jedno veče opuste, da budu gospoda, da ne razmišljaju o poslu koji traje 365 dana i da budu uz drage ljude. Upravo to je razlog što je u Kikindi pre sedam godina organizovan prvi „Bal paora“. Sada sa ponosom možemo da kažemo da je ovaj događaj postao tradicionalan i da se sa nestrpljenjem očekuje cele godine.

Naša osnovna ideja i misija je da okupimo sve: poljoprivrednike, stručnjake, udruženja, firme i sve one koji mogu da pomognu da se poljoprivredna proizvodnja unapredi, da se pronađu novi partneri, da se saradnja produbi ili se napravi prvi korak za buduće uspehe. Čak je i entuzijaste koji su osmislili ovaj događaj, iznenadila činjenica da su sve ciljeve ostvarili.

Biti poljoprivrednik znači živeti od zemlje, povinovati se hirovtoj godini, nepredvidivim vremenskim uslovima. Paor je vizionar jer procenjuje u jesen i proleće kakav će rod doneti letnja žetva i jesenja berba. Kada rodi dobro, rodi svima, a kada godina podbaci, podbaci svima. Težak i mukotrpan rad ipak se isplate. To je osnovna poruka koju šaljemo sa „Bala Paora“, a živeti od zemlje znači voleti je i podrediti se njenim potrebama.

Biti zemljoradnik je najčasnije zanimanje na svetu. Zemlji moraš vratiti koliko ti da, moraš je negovati, voleti, poštovati. To su vrednosti koje svaki čovek treba da ima, a Paor se uči od malena da tako živi. Najpošteniji ljudi su upravo poljoprivrednici koji žive od onoga što im zemlja da i znaju da cene svaku biljku koja na njoj nikne. Plodna ravnica daje, ali i uzima, a strpljenje i iskustvo je to što moramo preneti na naše mlade.

„Bal Paora“ je tu da promoviše najvažnije životne vrednosti, da se pošten rad i trud isplate, da se zemlja voli i da se čuva. Tu je da bar na jedno veče poljoprivrednici zaborave na brige, nedaće, vremenske neprilike, niske cene useva, visoke cene poljoprivrednih radova. Tu smo da im pomognemo da steknu nova znanja, iskustva, razmene savete, prikupe snagu i uvedu inovacije jer samo tako će opstati u današnjem svetu.

Moramo da se pohvalimo da je naša manifestacija i međunaodnog karaktera. Dođu nam poljoprivrednici iz susedne Rumunije. Upravo ovakvi skupovi prilika su za uspostavljanje nove saradnje i partnerstva.

Kako naš narod voli da kaže, uz muziku i druženje sve je lakše. Tako i „Bal Paora“ svake godine ima muzičke goste među kojima moramo istaći Milana Prunića-Dumu, Zvonka Bogdana, Garavi sokak, Snežanu Babić. Sve to ne bi bilo pravo druženje bez  tamburaša, tako da predstavljamo mlade tamburaške orkestre koji su takođe, na sebi svojstven način čuvari tradicije.

Ova manifestacija se svake godine održava u decembru i već mesec dana ranije svi koji su prisustvovali ovom skupu, a i oni koji su iz priča čuli o Balu Paora, raspituju se kada će biti sledeće okupljanje.

U okviru programa organizujemo i nagradnu igru. Nagrade koje dodeljujemo obezbeđuju sponzori, a ranijih godina to su bili:

„Agrimatco“ doo – Novi Sad

„Agrounik“ doo – Zemun

„Chemical Agrosava“ – Novi Beograd

„Bayer“ – Beograd

Institut za ratarstvo i povrtarstvo – „NS seme“ – Novi Sad

Semenska kuća – „Pioneer“ – Novi Sad

Semenska kuća – „AS hibridi“ – Beograd

„BASF Srbija“ doo – Beograd

Intercom doo – Subotica

Poljoprivredna apoteka „Poljopromet“ doo – Kikinda

„Mio mar agrar” doo – Zrenjanin

„Vrebalov agrar” doo – Novi Bečej

Farbara „Jerinkić“ – Kikinda

Pizzeria „Siesta“ – Kikinda

Semenska kuća – „KWS Srbija“ doo – Novi Beograd

Restoran „Paor“ – Kikinda

Restoran „Bellavila“ – Kikinda

„Geoplan“ doo – Kikinda

Autoperionica „Rolomont“ – Kikinda

Pizzeria „CaffeCaffe“ – Kikinda

Knjižara „Papirus TP“ – Kikinda

„Buss computers“ – Kikinda

„Mala radionica kafe“ – Kikinda

„Narodno Pozorište“ – Kikinda

„Micron incorporated“ doo – Kikinda

„Amaks“ doo – Novi Sad

„Galenika-Fitofarmacija“a.d. – Beogrd-Zemun

Modni atelje „Bajšanski“ – Kikinda

Turistička agencija „Ponte line“ – Novi Sad

Vinarija „Tikveš“ – Novi Beograd

Semenska kuća „Dekalb“ – Novi Sad

Domel „Semenarna“ Ljubljana – Beograd

Banka „Credit Agricole“ – Beograd-Novi Sad

„Mašino plus“ – Kikinda

„Veterinarska stanica“ a.d. – Kikinda

Restoran „Strajnić“ – Kikinda

Rasadnik „Dorijat“ – Iđoš

Pizzerija „Kufinjica“ – Kikinda

„Hoya v.s.“ doo – Subotica-Kelebija

„Delco“ doo – Novi Sad

„Eurobiket“ doo – Zrenjanin

Rasadnik „Mijuc“ – Kikinda

Kozmetički studio „Miss ixy“ – Kikinda

„Šeširi i kape Kovač“ s.z.r. – Novi Sad

Restoran „The Camelot“ – Novi Sad

„Etalon“ doo – Kikinda

„Exol“ doo – Beograd