banner-image

Uvesti zadrugarstvo u srednje škole

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov sastali su se sa predstavnicima zajednice srednjih poljoprivrednih škola sa teritorije APV sa kojima su razgovarali o uvođenju zadrugarstva u srednje škole.

„Uvođenjem predmeta o zemljoradničkom zadrugarstvu u srednje škole obuhvatila bi se i edukacija srenjoškolaca po pitanju agrarne politike a u cilju upoznavanja sa posticajnim merama koje stoje na raspolaganju poljoprivrednicima. Smatramo da je završna godina školovanja, kada je i predlog da se implementira ovaj predmet, adekvatan momenat da se mladi budući poljoprivrednici upoznaju sa merama agrarne politike na pokrajinskom i republičkom novou a takođe i o IPARD-u, kao i o svemu što sledi u narednim godinama u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, poručio je Radojević.

U međuvremenu dok se ova inicijativa ne realizuje i u nastavni program uvede ovaj predmet, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je predložio projektni zadatak edukacije učenika o zemljoradničkom zadrugarstvu i merama agrarne politike koji bi se sproveo u drugom polugodištu ove školske godine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš, istakao je da će sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine podržati ovu inicijativu jer zadrugarstvo predstavlja dobru perspektivu, te da je neophodno da se modeli zadrugarstva uče u što ranijoj dobi kako bi se mladi poljoprivrednici razvijali u kvalitetne preduzetnike.

Sekretarka Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov, naglasila je da je upoznavanje mladih sa zadrugarstvom i beneficijama koje ono nosi, šansa za njihovo buduće zaposlenje u oviru zemljoradničkih zadruga kao i jedan od načina za povećanje konkurentnosti koji oni treba da prepoznaju, već sada pre nego što se pripreme za svoje aktivnosti u poljoprivredi.

Učesnici sastanka saglasili su se da učenici u aktuelnom školskom programu nemaju mogućnost da se upoznaju sa beneficijama zadružnog organizovanja u poljoprivredi, kako bi stekli dovoljan nivo znanja o merama finansijke podrške od strane Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva poljoprivrede. Stoga bi incijativa uvođenja ovih oblasti u školski sistem doprinela kako njihovom budućem angažovanju ali i razvoju poljoprivrede u celini.