banner-image

Kupus pao na osam dinara, a kupaca više nema

Sezona stavljanja kupusa u zimnicu je prošla, ali pojedini proizvođači još uvek imaju velike zalihe, koje nisu prodali. Dok su pojedini kupusari rasprodali sve količine poslednjih nedelja novembra, drugi su sa kupusom ušli u sredinu decembra, jer su očekivali bolju otkupnu cenu i potražnju.

Zašto je prodaja kupusa sačekala polovinu decembra i nagomilavanje u skladištima, pojedini poljoprivredni proizvođači vide u pogrešnoj proceni očekivanja veće otkupne cene na tržištu, koja je naglo pala zbog smanjenja potražnje. Dejan Čule iz Prigrevice kaže da je rod i kvalitet bio i te kako dobar uz primenu odgovarajućih agrotehničkih mera, ali nije se nadao da će veleprodajna cena po kilogramu ovih dana biti samo osam dinara.

„Čekao sam neku bolju cenu, jer nisam mogao verovati da će sa 22 dinara na veliko cena kupusa po kilogramu biti samo osam dinara. Iskreno, očekivao sam veću cenu, ali je ona dvostruko pala. Preko 40 tona kupusa sam prodao po odličnoj ceni, a ostalih 40 tona vučem sa njive i skladištim. Nadam se da ću uspeti prodati sve zalihe do kraja godine“, kaže Dejan Čule, poljoprivrednik iz Prigrevice.

Sa druge strane, bilo je i poljoprivrednika u apatinskom ataru, koji su u prvom naletu prodali sav rod po ceni od 30 i 35 dinara za kilogram.

„Kako je krenula prodaja sa 35 dinara za kilogram, prodao sam 30 tona kupusa po maloprodajnim cenama. Cena je bila odlična mesec dana, a meni je bilo važno da rod sav prodam po te pare, jer nisam očekivao ništa više, ni veću cenu“, kaže Bojan Zekušić, poljoprivrednik iz Apatina.

Maloprodajna cena kilograma kupusa ovih dana po tržnicama i marketima kreće se od 20 do 25 dinara. Poljoprivrednici u Prigrevici kažu da je rod kupusa bio izuzetno dobar i to preko 80 tona po hektaru, međutim zbog naglog pada potražnje nadaju se da će zalihe rasprodati ukoliko cena skoči pred novogodišnje praznike.

Izvor: RTV