banner-image

Fungicidi odgovorni za izumiranje pčela i bumbara

Svet se suočava, ne samo sa nestankom pčela već i drugih korisnih insekata kao što su, na prmer bumbari. Naučnici su pretpostavili da uzrok za opadanje populacije bumbara treba tražiti u modernoj poljoprivredi,  klimatskim uslovima ili insekticidima, međutim na fungicide se do sada obraćalo malo pažnje. Međutim, kako piše Science Daily nakon opsežnih naučnih istraživanja ustanovljeno je da upravo fungicidi imaju važnu ulogu u opadanju broja ovih insekata.

Naučnici iz Ilinoisa utvrdili su, naime, da bumbari slično kao i pčele sakupljajući nektar i polen sa cvetova u košnice unose fungicide kojima su gajene biljke tretirane u cilju zaštite od gljivičnih oboljenja. Sami fungicidi nisu toksični po insekte, međutim utvrđeno je da dolazi do sinergije između insekticida i fungicida, posebno onih na bazi hlortalonila, nakon čega ove materije postaju otrovne.

Utvrđeno je da se u ovim slučajevima značajno povećala osetljivost insekata na nozemu.

Ovo istraživanje omogućilo je Američko ministarstvo poljoprivrede zajedno sa n Nacionalnom naučnom fondacijom. Razlog je taj to korisni insekti svojim radom godinje obezbeđuju 15 milijardi dolara američkoj privredi, dok je ovaj iznos na globalnom nivou čak 170 milijardi dolara.

S.K.