banner-image

Najpre prodaja stočarskih, a zatim i biljnih proizvoda na kućnom pragu

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je usvojilo Pravilnik o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanjima koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla. Ovaj Pravilnik, koji treba da reguliše i legalizuje prodaju sirovih stočarskih proizvoda i prerađevina koji se proizvode na gazdinstvima malih proizvođača predstavljen je danas u Sremskoj Mitrovici.

Tom prilikom ministar Branislav Nedimović istakao je  da će ovaj dokument koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine omogućiti  malim proizvođačima da se pod znatno povoljnijim i jednostavnijim procedurama pojave na tržištu i legalno prodaju svoje proizvode. Reč  je o proizvođačima mleka, mlečnih proizvoda, jaja, mesnih prerađevina i drugog.

Malim proizvođačima će biti dozvoljeno da prerade i prodaju određene količine proizvoda na za to određenoj teritoriji pod uslovom da ispoštuju potrebne zahteve u pogledu bezbednosti hrane koju proizvode. Oni će imati znatne olakšice kada su u pitanju finansijska opterećenja i administrativni zahtevi u pogledu ispunjavanja potrebnih uslova izgradnje, uređenja i opremanja objekata. Kako je Nedimović istakao, malim proizvođačima će i država subvencijama pomoći dostizanje potrebnih tehnoloških uslova i to tako što će im nadoknaditi od 50 do 65 troškova investicije.

Kada primena ovog pravilnika zaživi u prakci domaći proizvođači će, slično kolegama iz Slovenije i Austrije, moći da prodaju proizvode na kućnom pragu i tako značajno povećaju prihode ali i dobiju mogućnost za diverzifikaciiju proizvodnje aktiviranjem turističkog potencijala.

Na ovom sastanku  promovisani su i rezultati projekta „Unapređenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizodnje mesa u Srbiji“ koji realizuju Organizacija za hranu i poljoprivreu Ujedinjenih Nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz lokalnu implementciju Centra za rurralni razvo i poljoprivredu „Agrikultura“. U okviru ovog projekta  je i donet pomenuti Pravilnik, ali i nacionalna oznaka „Srpski kvalitet“ koju trenutno ima devet proizvoda.

Nedimović je najavio da se radi i na pravilniku kojim će uskoro biti regulisana prodaja na kućnom pragu i prerađevina proreklom od biljaka.

Agrosmart