banner-image

Hidroponska proizvodnja mladog luka

Proizvodnja mladog crnog luka bez zemlje ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu. Najvažnije je to da se vreme proizvodnje skraćuje za 15-20 dana i tako se ostvaruje viša cena, smanjuju se troškovi grejanja, olakšan je rad prilikom pakovanja jer nije potrebno pranje od zemlje, dobija se potpuno čist ekološki proizvod. 

Crni luk najbolje raste na temperaturi 18-20 °C, dok na 30 °C prekida rast. Pospešivanje glavica luka prva tri dana protiče u mraku, na temperaturi od 24 °C. Veoma je važno da tada glavice nemaju kontakt s vodom ili da nisu u previše vlažnom sredini, da bi se prvo razvili listovi. Naime, kada se glavica posadi u vlažnu zemlju, ona prvo razvija snažan korenov sistem, pa tek posle toga nadzemni deo, jer je za to biološki i genetski predodređena. Na ovaj način biljka gubi puno rezervi energije i hrane iz glavice, a i produžava se period rasta. 

Za hidroponsku proizvodnju luka koriste se kontejneri sa izbočinama na dnu, između kojih može da protiče voda a da dno glavice ne dodiruje vodu, u protivnom dolazi do truljenja. U nedostatku kontejnera sa neravnim dnom može da se koristi krupna strugotina, rebrasti karton, kamena vuna ili neki drugi inertan materijal debljine do 2 cm. Glavice treba da budu prečnika bar 3-4 cm i ređaju se gusto jedna do druge. Treba izabrati rane sorte. Držanjem glavica dva časa u toploj vodi pre „sadnje” na 35-40 °C još više se ubrzava prorastanje.

Listovi se pojavljuju posle sedam dana, pa tada treba pojačati svetlost. U zimskim uslovima, za vreme oblačnih dana, treba koristiti dodatno osvetljenje. Tek kada se pojave listovi treba početi sa zalivanjem hranljivim rastvorom, što će znatno pomoći biljci jer su rezerve hrane iz glavice znatno potrošene. Supstrat treba da bude uvek vlažan ali ne i prevlažen. Da bi se predupredilo truljenje, u vodu može da se ubaci vodonik peroksid. 

Voda se menja svaka 2-3 dana, a u međuvremenu supstrat treba malo zasušiti na 3-4 časa. Na ovaj način listovi mogu da porastu 30 cm za dve nedelje. Sadnju treba provesti sukcesivno svakih 10-15 dana radi kontinuiranog snabdevanja tržišta. Prilikom pakovanja dovoljno je samo odrezati korenove i skinuti stare ovojne listove, jer je biljka čista.

Izvor:PSSS