banner-image

Zelena zgrada na Zelenom vencu, samo za zelene kompanije

Kada je pre nešto više od godinu dana zgrada nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu dobila novog vlasnika pojavila se nada se će ovaj, nekada reprezentativan objekat, konačno dobiti svoju svrhu.

Te nade dodatno su uvećale najave novog vlasnika, nemačke kompanije Stattwerk, da bi srpska prestonica na ovoj lokaciji mogla da dobije i svoj prvi zeleni soliter

Stattwerk je baš sa tim ciljem, raspisao i anketni konkurs za idejno rešenje budućeg eko-centra i pozvao domaće diplomirane arhitekte i njihove kolege studente da daju svoje predloge budućeg izgleda solitera na Zelenom vencu. Predloga je pristiglo ukupno 65 pa je, kažu u ovoj kompaniji, međunarodni žiri, sastavljen od univerzitetskih profesora, arhitekata i stručnjaka za održive izvore energije, imao težak zadatak da izabere najbolje radove.

Alfredo Panjafiel, predsednik žirija, rekao je da „nema mnogo dobrih prilika za arhitekte danas, pogotovu takvih kao što je rad na inovativnim projektima poput Stattwerk zelenog solitera„. 

– Gledajući radove, osetio sam energiju ljudi koji žele da promene stvari, što je veoma važno. Sa jedne strane imate savršenu lokaciju, sa druge, nadahnute ljude – to je izuzetna šansa – kaže Panjafiel. 

U kategoriji diplomiranih arhitekata, prvu nagradu osvojio je projekat studija Living Future Green, dok je među studentskim radovima pobedio tim sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u sastavu Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

Za arhitektu Jovana Mitrovića, autora prvonagrađenog rešenja, ovaj projekat ima i simboličan značaj. Kao mladi arhitekta, naime, pre 36 godina svoju prvu platu podigao je upravo u ovoj zgradi nekadašnje Beobanke na Zelenom vencu. 

Mitrović za eKapiju kaže da predlog studija Living Future Green predviđa da se ideja zelenog solitera ne zadrži samo na zelenilu fasade, već da se prenese na sve elemente objekta.

– Upravo zbog toga smo uz spoljašnje, predvideli i unutrašnje zelenilo, fotonaponske staklene panele, organski restoran sa staklenom baštom u kojoj se proizvodi povrće, sistem za reciklažu otpada, mehaničku garažu za 500 mesta… Ovakva zgrada, dodaje, mogla bi uz korišćenje obnovljivih izvora energije da bude čak 70-80% energetski efikasna.

Budimir Sudimac, član žirija i profesor Arhitektonskog fakulteta, kaže da će u budućnosti morati da se grade objekti koji će ne samo smanjiti potrošnju energije, već je i proizvoditi, te je jako važno da i Beograd i Srbija uhvate korak sa tim.

– Da bi se to i desilo neophodna je veća edukacija na svim nivoima o potrebi smanjenja potrošnje energije, ali i sistemska podrška kroz koju bi država pomogla da se ovakvi objekti realizuju, jer će oni uskoro postati naša obaveza.

Uz to, kaže Sudimac, zgrade poput ove čiju gradnju planira Stattwerk već postoje u Milanu, Madridu, Beču… i postale su prave turističke atrakcije ovih gradova.

Kako za portal eKapija kaže Sara Petrović, arhitekta iz kompanije Stattwerk, plan je da početkom 2018. godine bude predstavljeno idejno rešenje za budući Balkanski eko-centar na Zelenom vencu, u koje će biti ugrađena i neka od rešenja sa upravo održanog konkursa. Tada bi, dodaje ona, trebalo da se zna više i o rokovima i ceni njegove izgradnje.

Kada je trenutno stanje zgrade u pitanju, ono je, kaže naša sagovornica, iako je godinama bila zapuštena, iznenađujuće dobro.

– Energoprojekt, koji je gradio ovu zgradu pre više decenija, nije štedeo na materijalu i konstrukcija je u odličnom stanju – navodi Petrović i dodaje da će ipak biti potrebno izvršiti određene radove i na samoj konstrukciji kako bi zadovoljila aktuelne seizmičke propise.

Stattwerk ima dugogodišnje iskustvo u projektovanju i rekonstrukciji zgrada, kao i u oblasti zelene, energetski efikasne arhitekture. Ipak, kaže Petrović, ovakav pionirski i sveobuhvatan projekat biće i za kompaniju „iskorak napred i neka vrsta eksperimenta za buduću zelenu gradnju“. 

U Stattwerk-u već znaju i buduću namenu objekta. 

– Balkanski eko-centar imaće poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, eko-hub, prostor za edukaciju, prezentaciju novih tehnologija i rad mladih inovatora i eko startapa, vidikovac, restorane, apart-hotel, kao i garažni prostor.

Izvor:eKapija