banner-image

Više od 500 miliona za nabavku traktora i priključnih mašina

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je 133 ugovora poljoprivrednicima iz Vojvodine, koji su dobili bespovratna sredstva za sufinansiranje nabavke 115 novih traktora i 18 priključnih mašina i mehanizacije. Ukupna vrednost investicije je, kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade tim povodom, preko 500 miliona dinara, od čega je Pokrajinska vlada, preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedila 156,6 miliona dinara.

Po prvi put Pokrajinske vlada je prepoznala nabavku poljoprivredne mehanizacije kao agrarnu meru neophodnu vojvođanskim poljoprivrednicima i uvrstila je u agrarni budzet za 2017. To je učinjeno kako zbog potrebe da se obnovi zastarela poljoprivredna mehanizacije, tako i zbog toga što će takva podrška vojvođanskim poljoprivrednicima biti onemogućena nacionalnim merama, s početkom primene IPARD programa.

Predsednik Mirović je istakao da je protekla godina za poljoprivrednike bila teška, zbog velike suše koja je odnela dosta ploda na njivama. On je dodao da su Pokrajinska vlada, resorni sekretarijat i druge nadležne službe, činile mnogo toga novog i kvalitetnijeg kako bi poljoprivreda u Vojvodini bila unapređena.

Kako je predsednik Mirović naveo, najpre je pripremljen dugoročni strategijski odgovor na sušu, tako da se u ovom trenutku, u okviru velikog državnog fonda, radi na pripremi 11 lokacija koje će obezbediti kanalsku mrežu i za odvodnjavanje i za navodnjavanje. Takođe, u pripremi je i 30 projekata koji će povući sredstva u iznosima preko 100 miliona dolara.

„Država je po prvi put odlučila da se strategijski u budućnosti pokuša odbraniti od suše“, kazao je Mirović i dodao da je to dugoročni i skup projekat, za koji će sredstva, između ostalog, biti obezbeđena uštedama.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao i da će u 2018. godini, na pokrajinskom nivou, poljoprivredni budzet biti veći od 7 milijardi dinara, te da za poljoprivrednike novi konkursni ciklus kreće već od januara. On je podsetio i da u okviru mera Razvojnog fonda Vojvodine, poljoprivrednici mogu da apliciraju za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, a za tu meru je obezbeđeno 250 miliona dinara.

„U prošloj godini, a to ćemo činiti u 2018. godini, kroz mere na pokrajinskom i nacionalnom nivou, kao i kroz izdvajanje sredstava iz više fondova, uključujući i specijalizovane fondove Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, učinili smo sve da bismo vas osnažili“, poručio je Mirović poljoprivrednicima, dodajući da je krajnji cilj Pokrajinske vlade da poljoprivrednici više proizvode i više zarađuju, da budu bogatiji i tehnički opremljeniji, jer će od toga čitavo društvo imati koristi.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević naglasio da je interesovanje poljoprivrednika za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo veliko, o čemu govore čak 482 prijave.

I po ovom konkursu, kako je Radojević naveo, prepoznate su žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava, sa kojima je zaključeno 36 ugovora, zatim poljoprivrednici mlađi od 40 godina, sa kojima je zaključeno 78 ugovora. Sa korisnicima sa područja u otežanim uslovima rada u poljoprivredi, zaključeno je 11 ugovora, dok su sa zemljoradničkim zadrugama zaključena 2 ugovora.

Na ovaj način prepoznali smo evropske kriterijume koji će biti realizovani kroz primenu IPARD programa i time doprineli pripremi naših poljoprivrednika koji će konkurisati za sredstva predviđena tim programom“, kazao je Radojević i dodao da su za nabavku nove mehanizacije u najvećem broju konkurisali ratari, povrtari i stočari širom Vojvodine.