banner-image

Odakle potiče gorak ukus mleka

Svima nama se bar jednom desilo da smo popili čašu gorkog mleka, ili kupili sir na pijaci koji gorči. Prvo pitanje koje nam se nameće je odakle taj gorak ukus, kada mleko ima izražen slatkast ukus.

Gorak ukus mleka može biti iz više razloga, a pre svega moramo zaviriti u štalu, to jest videti čime farmer hrani svoje životinje. Poznato je da mnoge biljke, kojima se hrane krave, sadrže gorke materije. To su, pre svega, grašak, lupine, krompir, kupus, repino lišće, grahorice…Ali, ne daje samo ta hrana gorak ukus, već i buđave i polutrule namirnice, a posebno pokisla ječmena i ovsena slama, u kojoj se razvijaju bakterije koje kvare ukus mleka.

Gorak ukus može da se razvije i ako se krava dugo muze, ako ima bolesno vime ili ako je pri kraju laktacije, pa čak i ako je u estrusu.Sve ove činjenice mogu doprineti gorkom ukusu, koji je posledica promene sastava mleka, odnosno odnosa količine laktoze ili mlečnog šećera i soli, odnosno natrijum hlorida. Naime mleko gorkog ukusa sadrži veću količinu soli.

Ako se želi otkloniti gorak ukus mleka, mora se, pre svega, otkloniti njegov uzrok. Bitno je ne davati polutrulu hranu životinjama, voditi računa o njihovoj higijeni, kao i higijeni štale i pribora. Posebno treba voditi računa o higijeni ruku muzača i higijeni vimena. Ukoliko se primete bilo kakve promene na vimenu treba odmah reagovati, odnosno pozvati veterinara.

Izvor:PSS Vojvodine