banner-image

Kanjiža, opština za primer u pomoći poljoprivrednicima

Iz budžetskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj opštine Kanjiža iz godine u godinu se izdvaja više sredstava za podsticaj poljoprivrednim gazdinstvima, pa je u ovoj godini za tu svrhu izdvojeno šest miliona dinara, za petinu više nego lane. Ugovore sa poljoprivrednim proizvođačima kojima su odobrena bespovratna sredstva na konkursima fonda, u vrednosti 4,8 miliona dinara, potpisao je predsednik kanjiške opoštine Robert Fejstamer.

Kanjiža-  Robert Fejstamer i Emil Kenjeres

– Mogućnosti našeg fonda ne mogu se upoređivati kao što je to iz pokrajinskih, državnih ili međunarodnih fondova, ali nastojimo da ga planirmao tako da budu neka vrsta dodatka podsticajima za dalji razvoj poljoprivrede. Nemamo toliko sredstava da dajemo kredite poljoprivrednim gazdinstvima, ali jedan deo podsticaja je subvencionisanje troškova kamata na kredite koje oni uzimaju iz durgih izvora. Na taj način omogućavamo da poljoprivrednici koji podižu kredite, prakitčno ga koriste bez troška kamate – ukazuje predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer.

Za neki od devet vidova podrške podnet je 141 zahtev, što je nešto manje od u odnosu na prethodnu godinu. Član Opštinskog veća Kanjiže za resor privrede i poljoprivrede Ervin Hužvar precizira da je najveće interesovanje bilo upravo za subvenciju za kamate na uzete kredite za šta je namenjeno 1,5 miliona dinara, a 43 gazdinstva su iskoristila 1,3 miliona dinara.

 

 

U teškoj godini svaki dinar dobro dođe

Poljoprivredno gazdinstvo Jožefa Saboa se bavi ratarstvom i tovom svinja, pa prema njegovim rečima, od više ponuđenih mogućnosti podrška iz opštinske kase, dobro dođe da se ublaži trošak za kamate na kredit banke koji koristi za nabavku repromaterijala.

Jožef Sabo

– Svaki dinar puno znači, pogotovo što nas je ove godine prilično pogodila suša, jer su prinosi bili znatno umanjeni. Rod kukuruza nam je toliko bio slab da nismo pokrili ni troškove ulaganja. Pripremamo se već za prolećnu setvu, pa planiram da opet uzmem kratkoročni kredit na godinu dana, za koji je kamata osam posto. Obrađujemo oko 200 jutara zemlje tako kredit opet koristimo za nabavku mineralnih đubriva, a kakva će biti naredna sezona i da li će se isplatiti videćemo. Neizvesnosti u poljoprivredi uvek ima – kaže Sabo.  

Pored subvencionisanje kamata na kredite, podsticajna sredstva dodeljena su za troškove veštačkog osemenjavanja u stočarstvu, za organsku proizvodnju, investicije u opremu i drugo.

Prilikom raspisivanja konkursa lokalna samouprava opštine Kanjiža uvažavala je ideje i predloge udruženja poljoprivrednika i gazdinstava, međutim, za neke vidove podrške interesovanje nije bilo prema očekivanjima, pa će se prema potrebama gazdinstava kreirati podsticaji za naredni period.

 

Dobrodošla podrška za organske bademe, šljive, orahe…

Gazdinstvo Emila Kenjereša iz Malih Pijaca je ostvarilo podršku za ulaganja u organskoj proizvodnji kojom se bavi od 2009.godine.

– Bavimo se proizvodnjom oraha, badema i šljive. Dosad smo uspešno rešili prodaju oraha i badema a sa šljivom smo relativno imali problema, ali se nadam da ćemo sa ovom pasirkom za koju smo dobili sredstva, rešiti i taj problem, pošto ćemo moći da napravimo finalni proizvod koji će se lakše i efikasnije plasirati na tržištu – očekuje Kenjereš.

Kenjereš napominje da su prošle i pretprošle godine koristili podsticajna sedstva iz budžeta kanjiške opštine i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Pošto se bave i proizvodnjom kozijeg sira, ta podsticajna sredstva su iskoritili za neophodnu opremu.

– Proizvodnja kojom se bavimo je zahtevnija od one kojom se bavi većina poljoprivrednih gazdinstava. Jeste da ima više posla, pa i više administracije, ali s druge strane imamo sigurniji plasman naših proizvoda – ističe Emil Kenjereš.

Irena Nađ