banner-image

Amerikanci zainteresovani za PKB

Američko-kanadski konzorcijum koji se bavi stočarstvom i proizvodnjom voća zainteresovan je za privatizaciju ili strateško partnerstvo sa Poljoprivrednim kombinatom Beograd, saznaje „Blic“.

Koliko su ozbiljno bacili oko na biser srpske poljoprivrede, potvrđuje i to što su, pored pisma o namerama, u intenzivnim razgovorima i sa predstavnicima Vlade Srbije, a u planu im je da se uskoro vide i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kome žele da predstave svoje ideje u vezi s budućnošću PKB. Tako se posle višemesečnog tihovanja oko sudbine ovog kombinata, opet aktuelizuje ovo pitanje, tim pre što se uskoro očekuje i izveštaj privatizacionog savetnika koji treba da definiše najoptimalniji način za privatizaciju tog preduzeća.

Izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 tvrdi da je uključivanje američko-kanadskog konzorcijuma u priču oko privatizaciju PKB izuzetno ozbiljno i da je komunikacija sa predstavnicima Ministarstva privrede i poljoprivrede intenzivna.

– Ime konzorcijuma ne možemo da otkrivamo, ali je reč o firmama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference. Da je to tako, potvrđuje i činjenica da su i u pismu o namerama, ali i u direktnoj komunikaciji vrlo ozbiljno definisali svoje planove za svaki od modela privatizacije koji bi država ponudila. Drugim rečima, oni nisu samo zainteresovani za kupovinu imovine, već i za strateško partnerstvo. Ono što je za državu važno, to je njihova namera da nastave poljoprivrednu proizvodnju koja je i njima osnovna delatnost – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su Amerikanci i Kanađani spremni i da ulaže znatan novac u investicije.

– Prema njihovim procenama, da bi kombinat dostigao staru slavu, ali i ušao u red savremene poljoprivredne proizvodnje, potrebno je ulaganje od 100 miliona evra. Tako konkretna, kada je reč o investicijama, nije bila nijedna od zainteresovanih kompanija koje su razgovarale o mogućoj privatizaciji PKB. Pored toga, oni su spremni i da radnicima predstave strategiju razvoja kompanije u narednih pet godina. Problem može da predstavlja višak zaposlenih, ali država je spremna da tu pritekne u pomoć i isplati deo socijalnog programa. Ipak, treba sačekati šta će reći privatizacioni savetnik. Kada se to završi, očekuje se da će biti raspisan prvi obavezujući poziv za privatizaciju PKB-a. Tada se očekuje da će i američko-kanadski konzorcijum konkretnije predstaviti svoje namere. U svakom slučaju, pored osam kompanija koje su početkom februara ove godine dostavile pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a, priključila se još jedna, što je dobar znak – kaže naš sagovornik.

Rukovodstvo PKB nije želelo zvanično da se izjašnjava o zainteresovanosti konzorcijuma dok sindikati kažu da oni ne znaju šta i s kim država pregovara.

– Ukoliko nije moguće unaprediti tehnološku osnovu PKB-a bez privatnog kapitala, smatramo da je ugovor o strateškom partnerstvu isključivo prihvatljiv. Moraju da se obavežu za nastavak proizvodnju u istom obimu i očuvanje radnih mesta uz zadržavanje države kao većinskog vlasnika – kažu sindikalci.

Pismo o namerama za PKB u februaru su dostavili jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da je pismo stiglo i od Industrije mesa „Matijević“ i od „MK komerca“, kao i od Al Dahra iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena nisu objavljena. Interesovanje za ovaj kombinat nedavno je pokazao i Bogoljub Karić.

U Ministarstvu privrede nisu želeli zvanično da komentarišu saznanja „Blica“. Škrti na rečima bili su i u Ministarstvu poljoprivrede, koje je takođe uključeno u proces privatizacije PKB.

– Nije primereno da se u javnost iznose radni razgovori koji se vode o privatizaciji PKB. Ono što jedino možemo da kažemo, to je da postoji interesovanje kompanija i preko Atlantika – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor:Blic