banner-image

Podzemne vertikalne farme odgovor za glad u svetu

Kompanija  IKEA našoj javnosti poznata je kao dizajner namestaja i opreme za kuću. Međutim ova firma u Londonu je dizajnirala i sistem održive proizvodnje hrane u kućnim uslovima. Prema modelu koji je osmislila kompanija uz pomoć hidroponskog sistema uzgoja hrane moguće je i u kućnim uslovima proizvesti biljke potrebne za ishranu članova jednog domaćinstva.

Reč je o vertikalnom uzgoju biljaka u sistemu bez upotrebe zemljišta u kontrolisanoj klimi i uz primenu veštačkog osvetljenja, gde se kontrolisano dodaju svi neophodni nutrijenti potrebni za rast i razvoj biljaka.

Ovaj održivi sistem, koji je nedavno predstavljen na londonskom Festivalu dizajna, omogućava jeftinu lokalnu proizvodnju hrane koja je dobra kako za ljude tako i za životnu sredinu.

London, inače, već ima veliku podzemnu vertikalnu farmu koja je napravljena u skloništu iz Drugog svetskog rata odakle već nako vreme snabdeva lokalne prodavnice i veletrgovine.

I u Šangaju se uskoro planira izgradnja velike vertikalne farme na oko 100 hektara koja će, kako se predviđa imati prostor za rad, život, prodaju i proizvodnju. Šangaj je grad koji trenutno ima 24 miliona stanovnika, ali i rastući problem kada je u pitanju njihova ishrana. Kina je, naime samo tokom poslednje dve decenije izgubila blizu 47.500 kvadratnih milja obradivog zemljišta zbog urbanizacije. Na jednoj šestini preostalog obradivog zemljišta ustanovljen je velik stepen zagađenja koji onemogućava proizvodnju kvalitetne hrane za ljude.

Iz tog razloga se posebna  pažnja poklanja ovakvim alternativnim mogućnostima proizvodnje koji mogu da pomognu prehrani narastajućeg broja stanovnika.

S.K.