banner-image

Porast proizvodnje mesa u celom svetu obeležiće 2018. godinu

Proizvodnja mesa će u narednoj godini nastaviti da raste i tome će posebno doprineti razvoj ove industrije u Brazilu, Kini i SAD. Ovo se navodi u studiji istraživačkog centra Rabobanke za poljoprivredu i hranu. Rezultati istraživanja ukazuju na to da će porast proizvodnje u većoj ili manjoj meri biti izražen u čitavom svetu. Najveću ekspanziju, kako se predviđa, doživeće proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa. Očekuje se i rast proizvodnje pilećeg mesa ali ne u meri u kojoj je to bilo 2017. godine. Kada su u pitanju plodovi mora očekuje se porast organizovanog uzgoja ovih organizama, ali i veći lov na otvorenom moru.

Ono što proizvođače očekuje u 2018 je i borba za osvajanje novih tržišta i povećanje izvoza. Trgovina će biti pod snažnim uticajem politike, odnosno Severnoamaričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, Bregzita i odnosa na relaciji Kina i SAD. Takođe će, kako se predviđa, na obim trgovanja uticati i biosigurnosni razlozi, odnosno opasnost zbog mogućnost od izbijanja ptičjeg gripa, afričke kuge svinja, ali i gljivične infekcije koja  napada lignje.

Sektor proizvodnje mesa u svetu u ovoj godini, kako se predviđa, obeležiće i povećanje neujednačenost konsolidcije ovog sektora, razvoj maloprodajne mreže, povećanje proizvodnje proteina iz alternativnih izvora i dalji razvoj tehnologije.Očekuje se i porast onlajn prodaje svežih proizvoda, posebno na tržištu Kine. U svetu raste i broj potrošača željnih inovacija u hrani koji će kupovati alternativne proteine, pre svega one poreklom od vodenih organizama. Razvoj tehnologije u proizvodnji mesa biće pod jakim uticajem traženja rešenja koja imaju najmanji negativan uticaj na životnu sredinu.

S.K.