banner-image

Digitalna knjiga polja olakšava poslovanje i plasman proizvoda

Svi poljoprivrednici u Srbiji imaju zakonsku obavezu da vode “knjigu polja”. U ovu „knjigu” poljoprivrednici upisuju sve radnje koje obavljaju na imanju I to im pruža mogućnost da analizom dotadašnjeg poslovanja donesu prave odluke kada je u pitanju poslovanje u budućnosti. Ova alatka olakšava posao  ne samo onima koji iznajmljuju državnu zemlju, veči onima koji imaju svoje oranice ili ih iznajmljuju od drugih.

“Knjiga polja” zapravo predstavlja, sigurnost za poslovanje poljoprivrednika, bez obzira na to koliko hektara obrađuje, ali i za državu. Ovaj model omogućava praćenje sledljivosti i ekonomičnost poljoprivrede, ali i plasman roba.

-Vođenje elektronske knjige polja je jednostavno, ne zahteva mnogo vremena, a značajna je pomoć svakom poljoprivredniku u planiranju biljne proizvodnje jer omogućava jednostavno analiziranje proizvodnih aktivnosti i praćenje ostvarenih prinosa i ostvarenih troškova – kaže za Aleksandar Žarkov iz kompanije Ju tim (Yu Team Software) iz Zrenjanina, koja već sedamnaest godina posluje u oblasti informacionih tehnologija i osmislila je rešenje za elektronsko vođenje knjige polja pristupačno poljoprivrednicima.

On objašnjava da je knjiga projektovana kao alat za planiranje i praćenje svakodnevnih aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Namenjena je kako ratarskoj proizvodnji, tako i povrtarstvu i voćarstvu U  vreme kada je IT sektor već široko zastupljen u svetskoj ali i poljoprivredi Srbije, izlišno je pomninjati vođenje klasičnih knjiga na papiru. Na sreću, imamo vrednosti kojima svetu možemo da se predstavimo u najboljem svetlu – poljoprivredu i IT sektor, i posledično, izuzetno jak IT u poljoprivredi. Kad već proizvode naših programera koriste uspešni evropski i svetski farmeri, nema razloga da to ne rade i naši poljoprivrednici. Pa i u vođenju knjiga o poslovima na njivama, voćnjacima, plastenicima…

-Sistem podrazumeva da se sve parcele prate se na digitalnoj mapi koja koja i vizuelno obezbeđuje pomoć u planiranju, evidenciji i analizi proizvodnih aktivnosti – objašnjava Žarkov koji je početkom novembra ovo softversko rešenje za poljoprivredu predstavio i na trećem Forumu o privrednoj saradnji Republike Srbije i Republike Srpske koji je okupio više od nekoliko stotina privrednika iz regiona, Turske, Kine, Švedske i drugih zemalja.

Reč je o veb aplikaciji koja na glavnom ekranu ima digitalnu mapu sa svim poljoprivrednim površinama, a svaka proizvodna površina označena je bojom koju je poljoprivrednik odredio za usev koji je zasejan na određenoj parceli.

U okviru svog naloga korisnik ove aplikacije beleži sve aktivnosti koje su vezane za proizvodnju jednog useva, kao što su obrada zemljišta, đubrenje, setva, zaštita, berba…. Beleže se i utrošeni sati rada mašina, vozila i ljudi, količina utrošenog repromaterijala, troškovi navodnjavanja, usluge trećeg lica, savetodavne aktivnosti…Podaci o tome šta se na kojoj njivi radilo, kojom mašinom, koje je seme posejano, koja su zaštitna sredstva korišćena, u kojoj meri, ko je sve to radio i drugo, unose se svakoga dana.  

Pored redovnih aktivnosti korisnik ima mogućnost da beleži i različita zapažanja u toku procesa proizvodnje, koji su bitni za kasnije analize i planiranje proizvodnje.

Uglavnom, poljoprivrednik koji koristi “knjigu polja” ima grafički i tabelarni pregled ukupnih troškova i prihoda, što mu svakako omogućuje pouzdanu I tačnu informaciju o detaljima i rezultatima svakog posla na njivi.

“Knjigu polja” uveliko koriste i paori okupljeni oko zrenjaninske firme “Carska bašta”. U ovoj firmi plastenička proizvodnja povrća odvija se na deset hektara, dok je na otvorenom pod usevima više od 300 hektara. Kupus se izvozi u Rusiju, a brokoli, karfiol, rukola na Bliski istok. Sve parcele, koje se nalaze u atarima Mužlje, Ečke, Belog Blata, Bečeja i Kelebije, prati knjiga polja “Ju tima”.

U  “Carskoj bašti” objašnjavaju da im knjiga polja znači mnogo, jer omogućava efikasnije upravljanje, odlučivanje i praćenje rezultata. Ova firma sarađuje sa velikim brojem kooperanata, i svi zajedno mesečno proizvedu oko million tona povrća, a sve te poslove nije lako kontrolisati . Tu ime veliku pomoć pruža elektronska knjiga polja zahvaljujući kojoj imaju pouzdane informacije o tome kako je povrće proizvedeno i da li su korišćeni propisani preparati. Zahvaljujući tome mogu da garantuju za kvalitet i bezbednost svojih proizvoda. Sve to na kraju donosi ugled ovim proizvođačima, a to je jedan od bitnih preduslova za dobar plasman.

S. Kuprešanin

Agrosmart