banner-image

Nauka i struka u funkciji napretka poljoprivrede

Na Zlatiboru će se od 21-27. januara 2018. održati 52. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije (SAPS) i prvo Savetovanje agronoma Republike Srbije i Republike Srpske koje organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. U isto vreme održaće se i 44. Simpozijum „Poljoprivredna tehnika“ koji organizuju Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku i novosadski Poljoprivredni fakultet.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije predstavlja tradicionalno mesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija. Sa sobom nosi posebno značenje kao događaj koji obeležava jubilarnih 80 godina postojanja Instituta, čiji je cilj da udruženim snagama omogući blagostanje, kroz dalji rast i razvoj poljoprivrede.

Glavna tema 52. Savetovanja je prezentovanje najnovijih dostignuća i budućih pravaca u razvoju poljoprivrede kod nas i u svetu. Organizovane su panel diskusije o aktuelnim temama, kao interaktivna forma razmene iskustava i donošenja zaključaka, dok su predavanja podeljena po biljnim vrstama.

Predstaviće se inovacije u oplemenjivanju i tehnologiji gajenja najznačajnijih ratarskih, industrijskih, krmnih i povrtarskih biljaka, zajedno sa alternativnim kulturama i organskom proizvodnjom, čime će Institut spojiti elemente nauke i prakse, i stvoriti nove šanse kao odgovor na svakodnevne izazove u okvirima poljoprivrede.

XLIV simpozijum „Poljoprivredna tehnika“ se kroz rad sekcija, okruglih tematskih stolova i uz učešće eminentnih stručnjaka, predstavnika nadležnih ministarstva i sekretarijata, bavi aktuelnim temama u poljoprivrednoj tehnici.