banner-image

Agrosmart za IPARD pripremio 200 poljoprivrednika

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart organizovao je u 2017. godini 19 seminara o IPARD programu, u kojima je učestvovalo oko 300 poljoprivrednika, predstavnika agrarnih firmi, banaka, lokalnih samouprava i konsultantskih kuća iz cele Srbije.

Među njima, bilo je oko 200 vlasnika i članova poljoprivrednih gazdinstava, kao i firmi koje se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, koji su iskazali zainteresovanost za konkurisanje na javnim pozivima za mehanizaciju, traktore, preradu i razne druge oblike investiranja. 

Eksperti Info centra za ruralni razvoj Agrosmart, odnosno agencije Smart Ipard upoznali su polaznike sa akreditovanim merama IPARD II programa, uslovima i proceduri konkurisanja, analizirajući pojedinačne primere poljoprivrednika, budućih investitora i ukazujući na moguće prepreke u planiranim projektima i na značaj dobro osmišljenog plana razvoja njihovih gazdinstava uz korišćenje bespovratne pomoći iz evropske kase. Sa svakim od predstavnika poljoprivrednih gazdinstava ili firmi, budućim podnosiocima zahteva za projekte finansirane iz ovog pretpristupnog programa, stručnjaci Agrosmarta i agencije Smart Ipard „prošli“ su kroz njihove aplikacije i pokazali kako bi trebalo da izgledaju njihove prijave i kako bi trebalo da se odvija realizacija celog projekta, odnosno koja su rešenja za njih najbolja u pogledu unapređenja proizvodnje i konkurentnosti i pripreme temelja za buduće, mnogo izdašnije EU fondove. 

Poruka Agrosmartovog eksperta za IPARD Dejana Serdara, prvog direktora Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije, koji je učestvovao u brojnim kontrolama IPARD projekata u nekoliko zemalja je da je za uspešnu realizaciju ovih projekata najvažnija dobra priprema.

-IPARD je neka vrsta plaćene škole za Srbiju. Neće se srpska poljoprivreda preporoditi zahvaljujući IPARD fondu, ali to je prilika da dobro pripremimo administraciju za buduće strukturne fondove EU, koji su zapravo nosioci razvoja i finansiranja evropskih poljoprivreda i iz kojih članice Unije vuku značajna sredstva za razvoj agro sektora i ruralnih sredina. To je najveći značaj IPARD-a, kaže on.

Jedan od polaznika seminara Goran Staraček iz Futoga izjavio je za TV Al Džazira (Al Jazeera), koja je pratila obuku u Irigu, da je do tada informacije dobijao preko medija, a da će mu informacije i pomoć koju je dobio od stručnjaka Agrosmarta biti dragoceni u relaizaciji planiranih investicija u oblasti povrtarstva.

Julka Toskić, direktorka konsalting agencije „Agrobrend“, takođe je jedna od učesnica seminara. Ona je za “Poljoprivrednik” izjavila da IPARD smatra dobrom prilikom da poljoprivrednici dođu do novca koji im je potreban za ulaganja u unapređenje proizvodnje. Smatra da su sektori voća i povrća najperspektivniji, te očekuje da će najviše projekata za dobijanje evropskih sredstava biti upravo iz ovih oblasti.

Jedan od privrednika koji se sprema na ovaj konkurs je Slavko Rac iz preduzeća „Juarbis“ u Ruskom Krsturu koje je već započelo izradu biznis-plana za izgradnju skladišta. Za “Poljoprivrednik” je rekao da su ovaj posao započeli ranije upravo zbog toga da bi na vreme ispravili eventualne greške i spremno čekali otvaranje IPARD konkursa. Ovo preduzeće se inače bavi ratarskom i voćarskom proizvodnjom i otkupom poljoprivrednih proizvoda. Planira da prošire proizvodne kapacitete tako što će izgraditi skladišni prostor od 10.000 tona i sušaru kapaciteta 24 tone na dan. Ova investicija vredna je više od milion evra, a Rac se nada prolasku na IPARD konkursu, kao i povrćaju sredstava u visini 60 odsto vrednosti investicije.

S. Kuprešanin