banner-image

Kuda i zašto odlaze mladi i obrazovani

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za statistiku, sprovodi istraživanje o planovima studenata u vezi sa budućim migracionim kretanjima, kako unutar Republike Srbije, tako i van njenih granica, kao i o njihovim stavovima o odlasku iz zemlje.

Cilj istraživanja jeste obezbeđivanje pouzdanih podataka koji će se koristiti kao dobra osnova za upravljanje migracijama mladih visokoobrazovanih ljudi. Takođe, poslužiće za planiranje aktivnosti i kreiranje konkretnih mehanizama i mera u ovoj oblasti radi stvaranja povoljnog ambijenta za mlade da ostanu u Srbiji, odnosno da se nakon završetka studijskih programa u inostranstvu vrate u zemlju.

Podaci se prikupljaju na svim fakultetima, akademijama i visokim školama koje imaju akreditovane studijske programe u cilju što boljeg sagledavanja jednog od gorućih problema u našem društvu.

Lični podaci koji budu prikupljeni u ovoj anketi neće nigde biti objavljeni, a upitnik je dostupan na sledećoj veb-adresi:
http://www.stat.gov.rs/MigracijeStudenata