banner-image

Pokretanje preduzeća i putem interneta

Izgleda da će u ovoj godini biti jednostavnije nego ikada početi biznis u Srbiji i osnovati preduzeće.

Novo preduzeće se može u Agenciji za privredne registre osnovati i preko interneta. Tu su i poreske olakšice.

Dosta pomaže, ali ne rešava jedan od ključnih problema – početni kapital. Konkursa za startapove ima, ali ne mnogo. Kredit kod banaka nije lako dobiti jer sve one traže da klijent ima urednu kreditnu istoriju u prethodne dve godine. Početnici to nemaju, često nisu ni vlasnici odgovarajuće nekretnine na koju se može staviti hipoteka za obezbeđenje kredita. Do novca potrebnog za početak koji obećava mogu doći preko platforme „Investirajte u ideje”, koja je nedavno počela da radi kod nas. Njihov cilj je da povežu one koji imaju ideje, znanje i iskustvo s partnerima koji imaju novac i traže odgovarajuću biznis-ideju te da zajedno započnu posao. 

Taj način ulaganja nije alternativa kreditu već predstavlja podelu rizika i dobiti u zajedničkom poduhvatu. Kako to funkcioniše, pokazuje jedna od ponuda s platforme. Društvance od 15 poznanika sakupilo je 350.000 evra i traži partnera za podizanje voćnjaka. Očekivana prosečna zarada je 100.000 evra. Takav način finansiranja u razvijenim zemljama funkcioniše već godinama. Oni koji se pojave s parama postaju suvlasnici kompanije koja se osniva.

Kada se budući poslovni partneri nađu preko platforme, prvo razgovaraju o budućem biznis-poduhvatu. Ukoliko nađu zajednički jezik i odluče da pokrenu posao, potpisuju ugovor. Taj papir se zatim overava kod Agencije za privredne registre i formira se zajedničko preduzeće ili radnja. Tako se obezbeđuje partnerstvo, suvlasništvo, ali i radno mesto u zajedničkoj kompaniji. 

Kamate na štednju u Srbiji su na nikad nižem nivou. Devizna štednja u Srbiji je prešla devet milijardi evra. Novca za ulaganje u biznis ima. Međutim, oni koji bi mogli da odvoje nekoliko hiljada ili nekoliko stotina evra za takav aranžman još su nepoverljivi. Tek kada nekoliko poduhvata u takvim aranžmanima uspe, i interesovanje će biti veće.

Izvor:B92