banner-image

Top lista srpskih poljoprivrednih nadrealista

Srpska poljoprivreda je lane imala velike i zapažene uspehe u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji te smo bili prinuđeni da napravimo top listu deset najvećih dostignuća.

Na desetom mestu je rast BDP-a od 1,9 odsto, a tome je naviše doprinela poljoprivreda koja je pretrpela štetu od milijardu evra. Ako je verovati Vučiću da smo lideri u regionu, onda je naš rast od 1,9 odsto veći nego u državama gde je BDP skočio dva, tri ili četri odsto.

Na devetom mestu su arapske investicije u vojvođanskoj poljoprivredi. Sve što im je Vučić prodao, sve je procvetalo.

Na osmom mestu je pošten otkup poljoprivrednih proizvoda. Kao što penzioneri nikada nisu imali veće penzije, tako ni poljoprivrednici u Srbiji nisu dobili više para za pšenicu, maline, tovljenike…

Na sedmom mestu je renesansa srpskog stočarstva. Naprednjaci su slušali svog šefa koji je prebrojao sve krave u Srbiji i izračunao da ih je malo i to kao 1910. godine. Taj rezultat je pokrenuo lavinu  naprednih mera  tako da sada imamo još manje goveda nego pre godinu dana. I to za oko 60.000.

Na šestom mestu je kanal kroz Frušku goru koji će iskopati Zorana Mihajlović da s Kinezima navodnjava njive u Sremu i to novosadskom dunavskom vodom. Kako se nisu setili da i savsku vodu preko Novog Sada prebacuju u Srem? Dunav i Sava inače kroz Srem ne protiču. Samo kroz Novi Sad.

Na petom mestu je veliki uspeh na međunarodnom planu.  Srbija je postala nezvanični šampion sveta u dobijanju setifikata za izvoz poljoprivrednih proizvoda kojih nema. Možemo da izvozimo govedinu u Kinu i u Rusiju i u Tursku i to bez carine. Veliki samit u Budimpešti svi su iskoristili da se pohvale novim kineskim investicijama, a mi serifikatom za govedinu. Koje naravno nemamo.

Četvrto mesto zauzima uspešna borba i pobeda priotiv suše. Tako smo se spremili i uložili u kanale za navodnjavanje da je nikla šteta od milijardu evra. Niko nije bio tako uspešan, ni Mađari, ni Bugari, ni Rumuni, ni Albanci. Nigde tolike katastrofe.

Treće mesto je fantastična rekacija države koja je paorima nadoknadila sve ono što im je suša uzela. Da ovo nije cinizam  pokazuje i činjenica da su paori tako zadovoljni reakcijom i pomoći države da je njih 80 odsto po selima u Vojvodini glasalo za SNS.

Drugo mesto zauzima srećna okolnost da nije bilo poplava. Zašto? Pa zato. Zamislite da je krenula kiša pa vodene bujice… Ko zna šta bi sve ovoga puta stradalo. Bolja je suša.

Najveći uspeh svakako je, i to bez konkurencije,  to što je Marijan Rističević konačno uspeo da kupi traktor uz svesrdnu pomoć Aleksandra Vučića i Vlade Vojvodine. Lepo vaspitani gospodin i intelektualac. Zaslužio je da pošteno kupi traktor posle toliko godina bavljenja politikom i nastupa na farmama. Svaki mlad i obrazovan čovek čim vidi i čuje Rističevića poželi da nikada i nigde ne ode iz Srbije. Prava slika i prilika svog šefa Aleksandra Vučića. Da Vučić umesto svoje stavi Rističevićevu sliku u pasoš, niko ne bi primetio razliku.

Milovan Lukić