banner-image

Toplo vreme izmamilo pupoljke

Neuobičajeno toplo vreme tokom božićnih praznika uslovilo je pokretanje vegetacije kod voća poput višnje, trešnje i pojedinih sorti šljive.

Međutim, u voćnjacima za sada nema većih problema jer bi hladnije vreme trebalo vegetaciju da zaustavi.

Situacija nije drastična, ali neuobičajeno toplo vreme svakako ne pogoduje nijednoj voćarskoj vrsti.

“Pre praznika sam obišao voćnjak i situacija je bila solidna. Posle desetak dana na trešnjama i višnjama su iznikli pupoljci, to znači da je pokrenuta vegetacija i ako u skorije vreme ne bude hladno, može da bude velikih problema“, kaže Kristijan Detari, voćar iz Kikinde.

Hladni dani tokom meseca zaustaviće vegetaciju pojedinog voća, ali zabrinjava što je ona već započeta 45 dana ranije, jer se očekuje sredinom februara.

“Za brigu su neke sorte šljiva, trešanja i višanja. Dok kod velikog broja sorti kajsija nisam primetio bubrenje pupoljaka“, kaže Petar Grujić, inženjer voćarstva.

“To nas zaista plaši jer je zima slaba, bez padavina, tako da i ako se voćke provuku bez mraza, možemo da očekujemo slabiju godinu“, kaže Kristijan Detari, voćar iz Kikinde.

Da toplo vreme nije pokrenulo vegetaciju samo kod voća, vidi se po baštama u Kikindi gde su već iznikle ljubičice, visibabe i ruzmarin.

Izvor:RTV