banner-image

Seminar o IPARD-u u Selenči

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart organizovao je juče u Selenči, u prostorijama Centra za organsku proizvodnju Selenča (COPS) seminar o IPARD-u i mogućnostima koje taj program nudi poljoprivrednicima, kojem su prisustvovali članovi COPS-a, poljoprivrednici sa teritorije bačke opštine, predstavnici lokalne samouprave… Ova obuka realizovana je uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Program IPARD 2 za Republiku Srbiju i načine na koje poljoprivrednici i preduzeća mogu da konkurišu za nepovratna sredstva iz tog fonda članovima COPS-a, u okviru projekta “Unapređenje mogućnosti razvoja ruralnih sredina korišćenjem instrumenata pretpristupne pomoći EU – IPARD programom i jačanje uloge lokalnih akcionih grupa” predstavile su ekspertkinje za IPARD ove organizacije Slađana Gluščević I Biljana Viduka.

Uz osvrt na aktuelnu situaciju u našoj zemlji, kada je reč o ovom programu, ukazano je na značaj uspostavljanja komplementarnog sistema podrške na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i važnosti promocije i informisanja javnosti o IPARD-u. Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je Info centar za ruralni razvoj Agrosmart sproveo među poljoprivrednicima u Hrvatskoj i Srbiji, a ukazano je na probleme i prepreke s kojima su se hrvatska gazdinstva i preduzeća susretala u procesu pripreme, apliciranja i realizacije projekata iz IPARD programa, kako bi ti primeri i iskustva bili na korist srpskom agrosektoru.

 -COPS i Agrosmart ostvarili su saradnju i potpisali sporazume o partnerstvu sa organizacijama u Hrvatskoj, a kada je reč o IPARD-u, na podršku i pomoć mogu da računaju i od lokalnih akcionih grupa (LAG-ova) u toj zemlji, u prvom redu od LAG-a Bosutski niz i LAG-a Veverica. Ta vrsta saradnje je dragocena za poljoprivrednike u Srbiji, naročito za proizvođače okupljene u COPS-u, jer susedi imaju iskustva u pripremi i realizaciji celog programa i voljni su da nam pomognu, ukažu na poteškoće i moguće greške – rekla je Slađana Gluščević.

Ona je naglasila da je, mada još uvek nije objavljen prvi poziv iz IPARD-a, neophodno da se poljoprivrednici što bolje pripreme i informišu o ovom programu jer je izuzetno zahtevan, ali da je pre svega za njih važno da zanju da li uopšte mogu da učestvuju u njemu. Dakle, prvi korak je da se informišu o tome kakve preformanse i kapacitete gazdinstva treba da imaju da bi konkurisala za mere IPARD-a, koji je u suštini namenjen naprednijim poljoprivrednicima.

S. Kuprešanin