banner-image

Laboratorija za kontrolu mleka počela sa radom

Laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka u celoj Srbiji počela je danas da radi, a dobijanje akreditacije se očekuje do kraja ove godine, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Stručnjaci će kontrolisati kvalitet mleka kod primarnih proizvođača kako bi se uz dodatne obuke i rad sa njima unapredila proizvodnja mleka u Srbiji, kaže se u saopštenju i dodaje da će ispitivanje i kontrola mleka biti besplatni. 

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije očekuje akreditaciju za laboratoriju do kraja godine, zahvaljujući čemu će od 2019. visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta.

Otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta sirovog mleka znači početak nezavisne kontrole sirovog mleka, kao polazne sirovine za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, na teritoriji cele zemlje, ali i privođenje kraju dugogodišnjeg uspostavljanja sistema nacionalnih referentnih laboratorija.

Za sve laboratorije na teritoriji Republike Srbije, čiji je osnivač Republika, od 2004. godine do danas iz budžeta Evropske unije izdvojeno je oko 15 miliona evra, od čega samo za opremanje i rekonstrukciju laboratorija u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije oko 7,88 miliona evra. Značajna sredstva je uložila i Republika Srbija. Iz njenog budžeta uloženo je 3,68 miliona evra.   

Sistem nacionalne referentne laboratorije čine četiri jedinice – banka biljnih gena koja je funkciji i operativna je, laboratorija za fitosanitarnu kontrolu koja takođe radi, a očekuje se da će ove godine biti kompletirana i oprema u okviru laboratorije za bezbednost hrane, te da će nakon prijema izvršioca početi da radi i laboratorija za mleko.

U realizaciji projekta formiranja i uspostavljanja sistema DNRL Evropska unija je aktivno učestvovala tako što je u više navrata u vidu tehničke pomoći Republici Srbiji finansirala rekonstrukciju zgrada, prostorija, nabavku opreme i pružala ekspertske usluge. 

S. K.