banner-image

Nedimović: Regres za đubrivo bez računa, gorivo 25 dinara jeftinije

Poljoprivrednici će u februaru ili početkom marta dobiti regres za đubrivo, bez podnošenja računa, kako je to do sada bila praksa, rekao je danas, na skupu “Dobar dan, domaćine” na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

-Neće morati da se podnose računi za đubrivo već ćemo odmah dati pare – kazao je on.

Subvencije za ratarsku proizvodnju iznose 4.000 dinara, od toga 2.000 dinara je osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju, a 2.000 je regres za đubrivo.

Da bi se izašlo u susret poljoprivrednicima pred setvu i da bi im se pomoglo da prevaziđu finansijske probleme nakon teške proizvodne godine, trenutno se razmatra i način na koji bi im se obzbedilo jeftinije gorivo, kazao je ministar.

-Od ukupne cene goriva, 48 dinara po litru otpada na akcize. Razmišljamo o tome kako da omogućimo plavi dizel. Sada imamo situaciju da se od 660.000 gazdinstava upisanih u registar, realno 380.000 njih bavi poljoprivredom. Zbog toga je važno da se ide na promenu sistema registracije gazdinstava, odnosno Registra poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kako bismo mogli da razgraničimo ko se bavi poljoprivredom, ko ne. Ideja je da svako ko je upisan u RPG može na svakoj pumpi da uz elektronske kartice kupuje jeftinije gorivo. Prema trenutnim procenama, ono bi bilo jeftinije oko 25 dinara – kazao je Nedimović.

Govoreći o reformisanju RPG, on je naglasio da se radi i na uspostavljanju rešenja za elektronsko prijavljivanje za subvencije.

Nedimović je naglasio da se u ovoj godini nastavlja sa investicijama u sisteme za navodnjavanje, da će biti ponovljen konkurs za pomoć mpadim poljoprivrednicima – po lanjskom konkursu pomoć države dobilo je 667 mladih, a ove godine na podršku može da računa više njih.

On je istakao da neće biti nikakvog smanjenja podsticaja, odnosno da će se oni davati u većem obimu nego prošle godine.

Podsetio je na to da su iz lanjskog agrarnog budžeta za subvencije išlo oko 22 milijarde, a da je ove godine taj budžet povećan na 27 milijardi dinara.

-Ništa ne sečemo. Naprotiv. Ostaju plaćanja po 25 dinara po mlečnom grlu, s tim što ćemo uvesti i nove rase u sistem podsticaja. Nije tačno da ukidamo subvencije za ovce, kako se ovih dana spekulisalo – poručio je ministar.

On je najavio veliki posao komasacije za ovu godinu, za šta su namenjena prva sredstva. Pored toga, podsetio je da je najveći deo restitucije poljoprivrednog zemljišta završen a da je ostalo 100.000 hektara zemljišta koje još treba da se vrati.

S. G.